Под патронатом НАТО-а у Албанији се одржава здружена војна вежба „Албанска сила 19“, а њене учеснице су управо оне државе региона које је Приштина пре неколико месеци у више наврата позивала да се уједине против политике Србије.

Хрватска, Северна Македонија, Црна Гора, Бугарска, и такозвана војска Косова, заједно уз албанску, вежбају у војној бази „Биза“ у Албанији под будним оком инструктора из САД, Велике Британије, Немачке, Италије, Турске и Пољске. Главни циљ те вежбе, како тврде у Приштини, јесте да такозване „косовске безбедносне снаге“ повећају сарадњу са партнерима и тестирају реакцију у доба кризе.

Да ли је то само први искорак у прећутном стварању најављеног пакта против Србије и да ли је сам назив те вежбе симптоматичан?

Генерал у пензији Владимир Лазаревић каже да нема сумње да је то прва у низу потврда да се ради на формирању пакта против Србије.

НАТО покровитељ

„Дакле, окупљају се браћа по оружју, како су то недавно рекли у Загребу за Хрвате и Албанце. А они то и јесу и то и не крију ни њихови званичници, који о свему јавно говоре. У овој прилици, тај пакт очито преводи Албанија, која је скупила све центре из окружења. С друге стране, НАТО сада лицемерно подржава такозвану војску Косова, а првобитно су његови званичници говорили да није време за тако нешто. Испада да је НАТО покровитељ те удружене вежбе са непризнатом војском непризнате државе“, истиче Лазаревић.

Генерал наглашава да је јасно да се овде ради о демократском лицемерју, јер Србији из земаља Квинте стижу дневни захтеви да престане да лобира за повлачење признања независног Косова.

„Из саме чињенице да земље из нашег окружења раде то што раде, није тешко закључити какви се планови кују на тој вежби. Моја је претпоставка је да су наши, српски интереси ’плава‘ (мирољубива ) страна, док су ’црвени‘ (агресивни) интереси у овом случају државе које учествују у тој албанској вежби. То није добро, ни за добросуседске односе, ни за укупну безбедност“, напомиње генерал и додаје да у овом тренутку вежба не угрожава нашу државу.

Отворена провокација

 „У оваквим условима наша држава треба да ради и даље на ономе што је њен интерес. Дакле, да са свима развија сарадњу и да јача одбрамбене снаге, као и и да уважава ставове других земаља, али тако да то не ограничава наше активности“, препоручује Лазаревић.

Уосталом, сам назив вежбе у најблажем могућем смислу је — провокација, закључује наш саговорник.

Да је у питању провокација верује и председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун, који је изјавио да је заједничка вежба албанске војске и косовских безбедносних снага намењена застрашивању српског народа и да Кфор о томе ћути.

На то је реаговао портпарол Кфора Вићенцо Грасо, који је изјавио да је циљ заједничке вежбе албанске војске и „косовских безбедносних снага“ „унапређење капацитета потраге и спасавања на брдовитом терену, дакле унапређење капацитета за спасавање живота“.


Бранкица Ристић

Оставите Коментар