Хрватски Јутарњи лист пише да се на ручку Владимира Путина и Kолинде Грабар Kитаровић одиграо врло занимљив разговор о дуговима Агрокора руској Сбербанци.

Након што је први човек Сбербанке Путину рекао да годишње зарађују 12 до 13 милијарди евра, руски председник се насмејао и рекао: “Kоја шкртица, а проблем му је једна милијарда”.

Најпре су руски медији открили да је на заједничком ручку с Владимиром Путином и Kолиндом Грабар-Kитаровић био и први човек Сбербанке Херман Греф, да би се дознало и да је председник Руске Федерације у једном тренутку лично упитао директора Сбербанке колико износи дуг Агрокора према руским банкама, јавља Јутарњи лист.

„1,1 милијарди евра“, одговорио је челник Сбербанке Греф. „А колико годишње зарађује Сбербанка?“, упитао га је Путин, знајући јасно одговор на то питање.

Након што је Греф рекао Путину да је реч о 12 до 13 милијарди евра, руски председник се насмејао и рекао: „Kоја шкртица, а проблем му је једна милијарда“. Путин се нетом касније обратио хрватском и руском изасланству: „Па у чему је проблем, решите то одмах“.

Хрватска председница Kолинда Грабар-Kитаровић изјавила је да је спремна да посредује у решавању кризе између Агрокора и његових руских поверилаца.

„Наравно, лично не учествујем у решавању тог питања и не могу преговарати у процесима како ће се то решити, али спремна сам посредовати како год могу у разговорима између Сбербанке и овлашћених институција које то решавају“, изјавила је Грабар-Kитаровић, која се раније ове недеље састала и с руским премијером Медведевом, а данас завршава посету Русији.