Један од лидера ДФ-а и предсједник ДНП-а Милан Kнежевић поручио је да је неопходно да Здравко Kривокапић у непосредном разговору с Дританом Абазовићем разјасни све недоумице које постоје између њих двојице, јер парламентарна већина постаје талац тих односа, али и црногорско друштво у целини.

Kнежевић додаје да премијер реконструисане Владе може бити само Здравко Kривокапић, „али није тајна да Дритан Абазовић жели да буде премијер нове Владе, уколико се одлучимо за тај модел“.

  • Дакле, ако је УРА спремна за избор нове, искључиво политичке Владе у којој ће бити испоштована више него у Kривокапићевој, али да Дритан Абазовић не буде премијер, можемо разговарати – поручио је Kнежевић.

Он наводи да се ДФ након последњег састанка са Здравком Kривокапићем определио да не шаљу никакво писано изашњење на његов начелни предлог, из простог разлога што је то бесмислено, јер УРА не прихвата модел политичко експертске Владе за који су се изјаснили тридесет осам посланика и премијер.

  • Зато сматрам да је неопходно да Здравко Kривокапић у непосредном разговору с Дританом Абазовићем разјасни све недоумице које постоје између њих двојице, јер парламентарна већина постаје талац тих односа, али и црногорско друштво у целини. Што се тиче ДФ-а постојеће стање је неодрживо, и урадићемо све да кроз дијалог дођемо до прихватљивог модела.

Уколико то не буде могуће, онда сматрамо да уз посредство међународне заједнице треба договорити датум одржавања парламентарних и локалних избора истог дана. Избори су увек последње решење, и не видим ништа апокалиптично уколико дође до њих, јер ако смо радили поштено и како треба, народ ће нам дати подршку, а ако нисмо, онда смо сами криви и никаква штета ако више не будем посланик. Оно што сигурно знам, на превременим изборима, неки који сад форсирају неодрживи и свету непознат концепт састављања Владе, неће гледати ни цензуса ни Скупштине, рекао је Kнежевић.

Додаје да је колега из УРЕ Милош Kонатар направио једну логичко политичку грешку, саопштивши да Дритан Абазовић не жели да буде премијер реконструисане Владе, али све и да жели, то је напросто по закону немогуће.

  • Премијер реконструисане Владе може бити само Здравко Kривокапић, али није тајна да Дритан Абазовић жели да буде премијер нове Владе, уколико се одлучимо за тај модел. ДФ се све време залагао за избор нове Владе, али смо у договору са колегама из Демократске Црне Горе, ипак направили велики уступак приставши да размотримо њихов предлог и дамо шансу моделу реконструисане Владе. Уколико Дритан Абазовић жели да бирамо нову Владу од актуелне парламентарне већине, спремни смо размотрити и тај модел, али већ сам му неколико пута то саопштио, а чиним то и сад, ДФ га неће ни по коју цену подржати за премијера. И он то веома добро зна.

Дакле, ако је УРА спремна за избор нове, искључиво политичке Владе у којој ће бити испоштована више него у Kривокапићевој, али да Дритан Абазовић не буде премијер, можемо разговарати. Уколико ни ова понуда није прихватљива УРИ, јасно је да нас очекују превремени избори, осим ако неко не оде у загрљај ДПС-у, а за ДФ тврдим да је то немогуће, оценио је један од лидера ДФ-а.

Kнежевић каже да 70 одсто актуелних министара не може остати у Влади.

  • Без икакве ароганције или намере да на било који начин усложњавам и овако сложену кризу у којој се налазимо, морам саопштити да 70 одсто актуелних министара не заслужује да остане на функцијама, јер су показали све друго, осим да су експерти. И уколико отпочнемо конкретне разговоре о реконструкцији, а све ми се чини да нећемо, инсистираћу да значајан број постојећих министара буде смењен, јер сам их ја бирао, и осећам одговорност, а у неким случајевима и срамоту ко нас представља.

Такође ћу инсистирати на потписивању коалиционог споразума са јасним правима и обавезама свих потписника, и да све што нам је отето, иако смо имали јасан договор унутар парламентарне већине, мора бити враћено, децидан је он.

Што се тиче ДФ-а, наводи, не осећају ни трунку одговорности што није изабран Тужилачки савјет, „јер смо својим иницијативама јасно показали да нам је стало до озбиљне реформе у тужилаштву“.

  • ДФ је био за доношење тужилачких закона још у фебруару, крајем јула смо иницирали нову седницу да би изабрали ТС, али тад УРА није ставила потпис за одржавање седнице, док Демократе нису биле сагласне с предложеним кандидатима, и ДФ је последња адреса на коју треба упућивати критике зато што није изабран ТС. А пошто ових дана Миливоје Kатнић бриљира у својим злоупотребама и заштити Мила Ђукановића и Прве фамилије у афери Пандорини папири, остаје ми само са мучним подсмехом да поручим колегама из парламентарне већине: „Тражили сте гледајте“, -закључио је Kнежевић.

Leave a Reply