Посланици коалиције „Црно на бијело“ чији је лидер Дритан Абазовић, потпредседник Владе, поднели су су Уставном суду Црне Горе иницијативу за оцену сагласности чланова Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Из УРЕ наводе да су то урадили јер „немају проблем да се законско решење за које су гласали у парламенту испита на највишем институционалном нивоу, посебно имајући у виду да је Закон о верским слободама изазвао бројне полемике у јавности.“

  • Свако физичко и правно лице, укључујући и верске заједнице, дужно је да поштује културна добра других, на исти начин као и своја, а право на приступ културном добру може се ограничити само ради заштите јавног интереса и права и слобода других. Дакле, држава је дужна да штити културна добра, што је детаљно разрађено нормама Закона о заштити културних добара, а који је написан и усклађен са међународним прописима. Поставља се питање, да ли члан 12 предметног Закона, који гласи “У случајевима премештања, изношења из државе или отуђења добара која представљају културну баштину Црне Горе, а на којима право својине има верска заједница, примењују се одредбе закона којим се уређује заштита културних добара.”, представља довољну гаранцију за заштиту Уставом Црне Горе прописаних чланова 77 и 78 – наводи се у иницијативи коју потписују сви посланици коалиције „Црно на бијело“ у Скупштини Црне Горе, Милош Kонатар, Божена Јелушић, Срђа Павићевић и Суада Зороњић.

Они су такође иницирали испитивање да ли је члан 12 Закона о слободи вероисповести у складу са Уставом:

  • Циљ ове иницијативе је да се потврди да је имовина државе Црне Горе заштићена, да нико неће и не може однети, отуђити или присвојити нешто што припада нашој држави. Из ове коалиције поручују да „потпуно мирне савести“ подносе иницијативу за оцену уставности јер су, како истичу, сигурни у “квалитет закона“ и у то да у њему нема ништа што би ову државу и вернике угрозило.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here