Српски манастири и средњовековне грађевине представљају трн у оку Албанцима, па на све начине покушавају да их присвоје.

Својатање српског културног наслеђа покушала је и амбасадорка тзв. Косова у САД Вљора Читаку која је средњовековно утврђење Ново Брдо представила као албанско.

Амбасадорка Читаку, на свом Твитер налогу објавила фотографију Новог Брда, уз поруку:

  • Ово није сет за снимање „Игре престола“, ово је Косово – уз хаштаг „Косово прелепо“.

Та објава је изазвала лавину коментара, и док је било појединаца који су се сложили са њеним покушајем фалсификовања историје, већина је негативно коментарисала овај потез и „одржала час историје албанској амбасадорки“.

  • Да ли имате нешто албанско да покажете у том вашем Косову? Искључите српско културно и верско наслеђе, плус било шта што потиче из времена отоманске владавине. Обавестите ме када нађете било који траг – поручио је један од твитераша.

Ново Брдо, тврђава која се налази 20 км источно од Приштине, подигнута је првих година владавине краља Милутина, са циљем заштите богатог рудног подручја у коме се експлатисало гвожђе, олово, сребро и злато. Утврђење је своју снагу показало током више Османлијских опсада, поготово током двогодишње опсаде (1439-1441) у време када српска деспотовина више није постојала.

Данас је цео простор некадашње тврђаве у рушевинама, али и поред тога остаци кула сведоче о некадашњем богатству. Посебан проблем новобрдске тврђаве представљају стални покушаји да се у њој пронађе закопано благо чиме се уништавају вредни археолошки слојеви.

Оставите Коментар