Актуелни потпредседник СДС Милан Радовић, коме су у Републици Српској пуна уста приче о сиромаштву и тешком животу грађана, на изградњи само две зграде у Сарајеву зарадиће више милиона марака.

Његов партнер у грађевинском бизнису је Малчо Ровчанин, познати сарајевски угоститељ, а у рату припадник „Зелених беретки“, иначе страх и трепет за сарајевске Србе.

Према писању портала FaktorMagazin.ba, у овом тренутку, актуелна су њихова два градилишта у центру Сарајева. Наводно, зидају на десетине хиљада квадрата стамбено-пословног простора, а документи у поседу Фактора потврђују да ће Радовић са пословним партнером, блиским странци Бакира Изетбеговића, на овим пословима инкасирати више од десет милиона марака.

У Фактору даље наводе да је “први пословно-грађевински подухват Радовића и Ровчанина у завршној фази”:

  • Након што су купили урушену стару аутроугарску зграду, уз саму Миљацку у центру Сарајева, почели су градњу велелепног објекта са више десетина хиљада квадарта пословног и стамбеног простора.

Радови би требало да буду окончани до краја године.

На овом порталу тврде и да градња, наводно, није прошла без проблема са законом, па је тако “општина Центар инсистирала да се постојећи аустроугарски објекат не руши, али он је ипак срављен до темеља, а у завршном решењу новог комплекса требало би да буде само фасада на прва два спрата која би подсећала на некадашњу зграду”.

На порталу даље пишу да је “остатак овог блока изграђен у модерном стилу”:

  • Зграда је у облику слова Л, са подземном гаражом, пословним просторима и луксузним становима. Све у свему, подземне гараже, приземље, четири спрата, објекат и мансарда.
    Изграђена је уз сам мост Чобанија, на шеталишту уз Миљацку, преко пута зграде Позоришта. Процјењује се да је градња самог објекта коштала више од 15 милиона марака. У продаји, квадарат пословног простора достиже цену до 6.000 марака, стамбеног око 5.000 док се гаражно место продаје и за вртоглавих 50.000 КМ. Процењује се да ће Ровчанин и Радовић на овом објекту зарадити, минимално, десет милиона марака.

Српско-муслиманска пословна веза

Према подацима Фактора, „Труст инвест“ су Радовић и Ровчанин основали 2016. године. Седиште је на Скендерији, оснивачки капитал је у уделима по 50 одсто, а тренутно је у компанији запослено седам радника. Ровчанин је директор и овлашћено лице за заступање, оснивачки капитал је био 2.000 марака.

Објекат Хотел Гај – СкендерБрицк

Током ове године поменути тандем одлучио је да купи, како пише Фактор, атрактивно земљиште некадашњег „Хотела Гај“ у близини Скендерије:

  • Ровчанин је везан за ово земљиште, јер је годинама на тој локацији држао ресторан „Винотека“ који је затворен након његовог хапшења због утаје пореза 2008. године. Од општине Центар докупили су за 439.000 марака грађевинско земљиште како би објединили парцелу. Опет није могло без кршења закона па су пре куповине земљишта, срушили постојећи објекат како би се припремили за градњу. Објекат ће имати 6.143 квадрата. Према процени вештака, у коју је наводно Фактор имао увид, градња овог објекта коштаће 12.252.500 КМ, те да је грађевинска цена квадрата од 1.300 до 1.700 марака. Све у свему, процјењује да ће се на готовом објекту зарадити 19.198.400 КМ.

Према сазнањима Фактора, добро уходани грађевинари Радовић и Ровчанин се неће зауставити на поменуте две локације. Наводно, “пикирали” су и нову локацију у близини болнице на Кошеву.

У том делу града требало би да граде луксузни комплекс од више хиљада квадрата.

У очекивању да ова афера добије расплет, питамо Радовића каква је улога Млађана Динкића, некадашњег председника странке Г17+ у наведеним финансијско-шпекулативним операцијама?

Оставите Коментар