Обавјештајне службе Србије, у великој акцији која је трајала неколико мјесеци, очистили су све кадрове за које је постојала основана сумња да су радили и за црногорску службу, ексклузивно сазнаје Борба.

Акција чишћења неподобних и сумњивих кадрова одрађена је у строгој тајности, а према нашим сазнањима, најмање десетак високопозиционираних службеника је прераспоређено и склоњено.

На свим одговорним мјестима постављени су нови људи.

Борба је једина објавила да су првом налету, склоњени Иван Тодоров из БИА, Веселин Милић, шеф београдске полиције и Горан Драговић, шеф Жандармерије. Свима њима је заједничко да су тијесно сарађивали са безбједносним структурама из Црне Горе, а сумња се да су са њима размјењивали информације које нијесу смјели да дијеле са колегама ван Србије.

Аларм да су црногорске службе дебеле инволвиране у српске обавјештајне кругове, упалио се након монтираног “државног удара”.

-Црногорска служба је годинама имала велики уплив у безбједносни сектор у Србији. Државни врх је прво донио одлуку да се забрани улазак у Србију свим криминалцима из Црне Горе, а затим и да се промијене сви полицијски функционери за које се сумња да имају добре конекције са службама из Црне Горе. Све ово је знак да је Србија окренула нови лист у односима са Црном Гором и да жели да заштити своје националне интересе, каже наш саговорник.

Иван Тодоров је био кључни човјек који је помогао ђеловима црногорске службе у монтирању афере “државни удар” и који је обмануо српски државни врх за поједине детаље из те акције. Докази о његовој умијешаности у монтирању те афере презентовани су и државном врху Србије, па је одлучено да се Тодоров склони из службе. Управо од тада и креће захлађење односа између државног врха Србије и Црне Горе.

У кратком периоду су склоњени и први човјек београдске полиције Веселин Милић и први човјек Жандармерије Горан Драговић. За Милића се у медијима спекулисало и да има везе са групом Дарка Шарића, али то никада није доказано.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар