Можда ће, како велики Фјодор каже, лепота спасити свет (ми утописти верујемо да хоће), али ће безмудост убити Србију, баш као што је главе дошло њеном новинарству.

Да те две симболичне куглице још увек обитавају у доњем вешу српских пискарала ми и драгих колега и да нису одшетала без повратка одавно, онда би се у недавној афери Вулин – Шуле поставило пар битних питања. И, наравно кренуло од премисе да није важно само шта се прича, већ и ко прича.

На страну што је прислушкивање (чега верујем, сигуран сам, овде није било) бивших министара одбране редован поступак у свакој цивилизованој држави укључујући и све западне и што се реагује када неко ради против интереса државе, а Шуле то сигурно чини.

Елем, у овом монтираном случају који је дошао након кока које уместо јаја носе канабис у војним објектима и сличних сензционалних открића, силно увређена и за владавину права забринута странка јесте Драган Шутановац, а заједно са њим и Вељко Лалић, уредник Недељника.

Причамо, дакле, безмуде колеге, о истом оном Шутановцу чија је странка имала приватни прислушни центар у просторијама сачињен од бесправно отуђене опреме БИА; о истом оном Шутановцу чија је странка својевремено прислушкивала Воју Коштуницу, што је кабинет тадашњег председника открио; о истом оном Шутановцу чија је странка хапсила људе јер штите Устав (у случају нелегалних изручења Хагу); о истом оном Шутановцу чија је странка ушла у историју као прва која је после Хитлера у Европи забранила новине (Национал и Идентитет) јер им се није свиђала уређивачка политика. Тај и такав се бори за људска права и владавину права?

Шта ћемо, пак, са побратимом му у муци, Вељком Лалићем? Промотер слободних медија који се прославио као уредник Ђиласовог таблоида Преса, а данас уредник његовог Недељника? Заштитник слободног новинарства који је на насловној уочи избора по налогу шефа најављивао смак света и судњи час ако напредњаци победе? Борац против прљавих игара, а побратим Бранка Миљуша, Ђиласовог керовође и директора Преса који је кроз лажне фактуре за штампу фантомских додатака извукао милионе евра из те фирме?

Све док ово сви знају, а нико не сме да спомене, не пише нам се добро. Лакше је уместо тога рећи: држите Вулина. Знам њега, а знам и ове што воде хајку. Зато и не могу бити на њиховој страни. А, ја подршку не умем изразити ћутањем: слабо се, колеге, тако чује.

ПС 1: Шуле, ако још имаш шифру мејла Оливере Зекић које си редовно читао, проследи шифру да се забавимо и ми остали. Остало ти у неком НАТО роковнику, сто посто.

ПС 2: Да сам као Лалић објавио лажни интервју Трампа, уместо код Оље Бећковић, отишао бих до владике Иринеја да задужим мантију и келију уз обавезни завет ћутања до даљњег.

Томо Ловрековић

Оставите Коментар