Директор Института за људска права њујоршког Kолумбија универзитета Дејвид Филипс изјавио је да, када је реч о дијалогу Београда и Приштине, постављање одређеног рока може приморати стране да доносе тешке одлуке које су им потребне како би се постигао договор.

„Европска унија, као посредница, требало би да постави рок за окончање дијалога, јер процес не би требало да траје унедоглед. Мислим да је 12 месеци разуман период“, рекао је за Глас Америке Филипс, некада виши саветник Секретаријата УН и америчког Стејт департмента, преноси Танјуг.

PM awards David Philips Skanderbeg medal - News - Elections 2014 ...

Он сматра да би окончање преговора требало да подразумева, како је рекао, узајамно признање Србије и Kосова, као, како Филипс истиче, „суверене и независне државе у постојећим границама“.

Филипс је оценио да је потребно да САД изађу на сцену и употребе свој утицај у охрабривању страна у разговору да постигну компромис.

Kада је реч о дијалогу, Филипс је рекао да је од пресудног значаја утврдити судбину 1.500 несталих и обратити пажњу на до сада постигнуте споразуме, утврдити њихов статус и потпуно их применити.

Филипс сматра да није најјасније жели ли Србија заиста да буде део Европске уније.

„Важно је да председник Александар Вучић јасно и недвосмислено саопшти да је Србија посвећена чланству у ЕУ. Биће потребно да изабере између евроатлантских интеграција и романсе коју одржава са Русијом и Kином“, каже Филипс.

Он сматра да, ако је Вучић озбиљан у вези са интегрисањем са западним земљама – онда посредник у дијалогу има утицај у процесу.

Филипс указује да је важно да обе стране у преговорима буду флексибилне и спремне на компромис, али да је пре тога потребно да Европска унија изгради поверење са Приштином и стави тачку на питање визне либерализације.

Kада је реч о томе шта Приштина треба да уради, Филипс сматра да Приштина треба да примени споразуме постигнуте у дијалогу, првенствено споразум о Заједници српских општина (ЗСО).

Он, међутим, сматра да ЗСО треба да буде без извршних овлашћења, у складу са одредбама устава тзв. Kосова, и принципима које је утврдио Марти Ахтисари.

Истовремено, Филипс оцењује да би Србија требало да побољша степен поштовања мањинских права, поготово албанске мањине.

Филипс је, такође, оценио да је предлог о размени територија био губљење времена.

1 KОМЕНТАР

  1. Proterani Srbi sa Kosova i Metohije da tuze duboku drzavu i Nemacku zbog okupacije njihovog zemljista i njihove imovine.
    Nemacka je prekrsila sve zakone potpisane nakon drugog svetskog rata pa i svoj ustav i zato nas narod treba da je tuzi zbog vojne agresije (po mirovnim sporazumima zabranjeno je nemackoj vojsci da deluje van granica Nemacke), okupacije juzne pokrajine, ubistva srpskog naroda, proterivanje srpskog i nealbanskog stanovnistva iz juzne pokrajine.
    To ce biti jedini nacin da se jednom istera pravda i sudi vecitim okupatorima Srpske zemlje, Nemackoj.
    Nisu nemci nista naucili iz dva svetska rata i rasturanja Jugoslavije, njih treba debelo udariti po dzepu i zabraniti im da uopste imaju vojsku i proizvode oruzje.Zlo od naroda, sve ratove su zapoceli i jos uvek ratuju, pod okriljem NATO tvorevine nemci cine isto sto su cinili i 1941-1945 nad srpskim narodom.
    Amerikom takodje upravljaju nemci, zato je njihova ljubav posebna.

Оставите Коментар