Јунаци чувене Мојковачке битке, век после боја који је ушао у анале ратовања на овим просторима, добиће достојан споменик у Београду.

На иницијативу „Вечерњих новости“, Град Београд је прихватио предлог да, у сарадњи са српским организацијама из Црне Горе, подигне достојно обележје сердару Јанку Вукотићу и херојима са Мојковца.

Према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића, главни град се радо одазвао иницијативи „Новости“ о подизању споменика херојима чувене битке из 1916. године.

  • Мојковачка битка је редак пример жртвовања једне војске за другу – каже Весић. – Да није било страдања црногорске војске на Мојковцу, не би било ни Крфа, Солунског фронта, Кајмакчалана нити блиставе победе у Првом светском рату. Сећање на ту битку изузетно је важно за Србију и њени учесници заслужују достојан споменик у Београду.

Иницијатива ће свој формални облик добити на следећој седници Скупштине града, на којој ће бити формиран Одбор за подизање овог споменика. У њему ће се наћи представници Срба из Црне Горе, компаније „Новости“, Града Београда, као и угледни историчари. Биће, потом, расписан конкурс за идејно решење, после чега ће бити изабран пројекат и локација за споменик.

  • Београд негује културу сећања на све важне догађаје из наше историје. Србија има моралну обавезу да подигне споменик мојковачким јунацима, без обзира на суд који о овом догађају има званична Црна Гора. Подвиг сердара Јанка и његових 6.500 бораца против 20.000 Аустријанаца раван је ономе што је Леонида учинио у Термопилима. Нека ово буде још један допринос зближавању два братска народа, који би требало да афирмишу догађаје из заједничке историје – поручује Весић.

Главни уредник „Вечерњих новости“ Милорад Вучелић наглашава да ће спомеником мојковачким јунацима Београд добити још једно место пијетета према онима који су положили животе за Србију.

  • Херојство сердара Јанка и храбре црногорске војске на Мојковцу ушло је у анале ратовања. Дужност „Новости“, свих осталих медија у Србији, као и целокупне домаће јавности јесте да дамо допринос да се жртва учесника ове битке не заборави. То је наш дуг мојковачким херојима и заједничкој историји Србије и Црне Горе – каже Вучелић.

Легендарни командант црногорске војске Јанко Вукотић последње године живота провео је у Београду, где је и преминуо 1927. године. Почива на београдском Новом гробљу, у целини Аркаде, где су сахрањене најугледније личности свог времена. Град Београд је прошле године обновио његов споменик и околину гробнице.

Битка на понос српског рода

После подизања споменика Његошу, ово ће бити најважније обележје у Београду које ће српску Црну Гору представити на прави начин – поручује у име српских посланика и српских организација из Црне Горе Андрија Мандић.

  • Та велика и последња битка части на понос је читавом српском роду, јер је показала да је брат спреман да се жртвује за брата и када је Ловћен окупиран и када издаја и капитулација куца на врата. Радујемо се ми, потомци витезова са Мојковца, што подижући ово обележје покушавамо да обновимо српско заједништво које су од 1916. до данас многи покушали да затру – каже Мандић.

Р. Драговић

Оставите Коментар