ВИСОКОТИРАЖНИ московски дневни лист „Комсомолска правда“ објавио је да је филозоф и геополитичар Александар Дугин, чија кћерка Дарја је у Подмосковљу дигнута у ваздух заједно са аутомобилом који је возила, открио да су и он и она у последње време добијали претње од украјинских националиста.

Навео је да су стизале преко друштвених мрежа, али да им ни он ни Дарја нису придавали значај.

Председник Међународне асоцијације за борбу против тероризма Џозеф Линдер тврди да је само особа са стручним знањима могла да направи бомбу (400 грама ТНТ) која је била постављена испод возачевог седишта у Дарјином аутомобилу.

Бомба је – како се претпоставља – активирана дистанционо, а не преко тајмера. Александар Дугин је практично био очевидац кћеркине погибије.

Пратио је Дарју у другом аутомобилу и био један од првих на месту трагедије. Експлозија се догодила пред његовим очима. Политички аналитичар Сергеј Марков рекао је да је након трагедије Дугин хоспитализован.

Дарјин аутомобил налазио се на делу паркинга резервисаном за учеснике и почасне госте фестивала „Традиција“, у подмосковскома насељу Захарово.

Ни један део паркинга није под видео-надзором.

Дугин је идеолог „руског света“, са израженим патриотским и антизападним ставовима.

Теорија о „евроазијској империји” донела му је светску популарност и постала разлог што се нашао на санкционој листи САД.

Московски политички технолог Константин Калачов оценио је да је Дугин на Западу демонизован и оптуживан да је руску елиту заразио својим идејама о обнови СССР.

Навео је: „Дугин је аутор четврте политичке теорије, која тврди да поред либерализма, комунизма и фашизма постоји и евроазијство. Раније се та теорија сматрала маргиналном, али сада постаје мејнстрим. Према Дугину, Русија треба да постане суперсила која интегрише све бивше републике СССР“.

Дарја је делила очеве ставове.

Била је препознатљива у јавном простору. Често је посећивала Донбас, појављивала се на екранима, активно водила друштвене мреже, објављивала текстове под псеудонимом Дарја Платонова.

Посетила је ослобођени Мариупољ и Азовстаљ.

Један је од аутора „Књиге Z“, коју ће ове јесени објавити издавачка кућа „Црна стотина“.

Пре неколико дана је на својој страници на друштвеној мрежи ВКонтакте написала: „Филозофија се рађа тамо где смрт и живот коегзистирају, где постоје „ја“ и „друго“, где постоји разликовање и превазилажење разлике. За мене је Новоросија простор филозофског значења. Она је сада простор који формира Русију као империју, а захваљујући том истуреном хоризонту, ми постојимо као Русија“.

Александар Дугин је пре тачно годину дана парафразирао познату сентенцу немачког филозофа Фридриха Ничеа: „Све што нас не убија чини нас јачима“. Овако: „Оно што не убије мене – убија другога“.

Оставите Коментар