Лидер покрета Самоопредељење Албин Курти реаговао је оштро на сусрет Премијера Албаније Едија Раме са Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем, Фатмиром Љимајем и Беџетом Пацолијем.

Курти је у Тирани рекао да „у Албанији и на Косову треба сви да почну да се спремају за албанско пролеће“.

Он је рекао да је „време за уједињење албанске нације“.

– Мислим да је премијер Албаније пронашао неадекватне сараднике на Косову, који раде само у своју корист, и у фокусу им није ни национални интерес ни држава Косово – рекао је Курти.

Он је додао да и Косово и Албаније морају да се спреме за „албанско пролеће“.

– У овим условима, кад смо економски слаби, а наше војске готово да не постоје, императив је да се албански народ усмери на одбрану свог националног задатка, уједињења, и интеграције у Европу – рекао је Курти и нагласио да сви на Косову треба да кажу „да“ придруживању Албанији, уместо „ценкања са Србијом“.

– Ми кажемо – приступимо Албанији, не ценкајмо се са Србијом. Уједињење са Албанијом треба да нас повећа, не да нас смањи. Они хоће да укаљају реч унија са шемама повезивања Албаније и Србије. Ми ништа не дугујемо Србији, Србија много дугује нама – рекао је он.

– Дугује нам Источно Косово – Прешево, Бујановац, али дугује и смрти 10.000 цивила Албанаца, 20.000 албанских девојчица и жена, протераних милион Албанаца, опљачкане пензије, банке, музеје… А сада правимо уступке држави коју воде Милошевићеви четници – „закључио“ је Курти.