Својом посетом Републици Српској у овако тешким временима пуним притисака на српски народ западно од Дрине патријарх Порфирије је послао поруку да духовно, национално, али и политичко јединство српског народа на простору Балкана нема алтернативу – овако председник Српске лиге Александар Ђурђев коментарише боравак патријарха српског у граду Добоју.

Ђурђев напомиње да су патријархови корени управо са тих простора, да врло добро зна да је у Добоју био највећи логор за српски народ у Аустругарској током Првог светског рата и да не смемо дозволити да нам се као народу понове нови Јасеновци, ,,Бљескови“ и ,,Олује“.

  • Зато је изузетно важно што је у овако сложеном политичком контексту у Српској патријарх окупио око себе представнике и власти и опозиције, показавши тако одговоран, државотворан и национално свестан приступ који СПЦ негује. Порука је да је Српској потребна саборност, а не унутрашње поделе – истиче Ђурђев и додаје:
  • Патријарх Порфирије је човек који добро разуме проблеме са којима се као народ суочавамо. Зато позива на српску слогу у Српској, зато даје благослов и сваку врсту подршке Министарству за бригу о селу и Милану Кркобабићу у обнови задруга и откупу празних сеоских кућа у Србији, зато жели да уговором дефинише однос између СПЦ и Црне Горе и заштити интересе верујућег народа доле.

Оставите Коментар