Одмах након што су објављени резултати локалних избора по којима је Српска Десница са освојених 20% гласова друга у Врању иза СНС-а, у јавности су кренуле спекулације одакле толики број гласова овој странци која по први пут учествује на изборима у Врању.

Одмах се почело са једним, најчешћим објашњењем да се за заокружени број 4 на локалној листи плаћало. Лидер Српске Деснице Миша Вацић за медије је потом рекао да су гласине о куповини гласова лаж и увреда за Врањанце.

Вацића је зато портал Еспресо питао баш све о кампањи, изборним резултатима, свим шалама које се збијају на његов рачун, али и тешким оптужбама да је гласове куповао за симболичне суме.

Како си заиста добио Врање?

Врање сам добио баш као и још шест градова у којима је Српска Десница прешла цензус. На првом месту, имали смо квалитетан и аутентичан програм, заснован на саборности и домаћинским вредностима. Око тог програма се окупио тим остварених људи, препознатих у својим заједницама као честити домаћини. Српска Десница је у протеклих годину дана основала 60 одбора широм Србије. На изборе смо изашли у 21 општини. Вредан рад вођен вером у идеју дао нам је победе од којих је свакако највећа Врање.

До скоро нисте постојали у Врању, а сад си трећа, четврта снага у локалном парламенту. Како то?

Морам вас исправити у две ствари. Прво, у Врању Српска Десница постоји већ годину и по дана. Од самог оснивања најјачи одбор Српске Деснице је Врање. Доказ томе је што на оснивачкој скупштини Српске Деснице у салу скупштине града Врање нису могли да стану сви делегати. Постоји на интернету и видео запис где се види 450 људи који желе, а не могу да уђу у салу. Такође, потврда нашег постојања је да је и пре ових избора Српска Деница имала одборничку групу од осам градских одборника у скупштини Врања, који су приступили одмах по оснивању Српске Деснице у граду.

Такође, ми нисмо трећа нити четврта снага у локалном парламенту, већ друга. Једино је СНС имао више гласова од нас. Одборничка група Српске Деснице у скупштини града Врање сада има 14 одборника.

Логично је да људи сумњају у чисте изборе с обзиром на то да си добио 20 одсто на првим изборима овде, зар не?

Српска Десница непрекидно ради на терену, како нам је слоган у Врању и био: ,,од народа за народ“. Да ли вам је логичан наш резултат у Мерошини од 10,5% или у Медвеђи на изборима пре годину дана 6,55% који су нам такође били први избори у тим местима?

Душмани нека наставе да сумњају, ми ћемо још напорније да радимо у ширењу домаћинског програма СД. Логику исхода оставимо да тумачи како ко хоће. Бројке су егзактне упркос филозофском тумачењу.

Након таквих изборних резултата почело је да се шушка да сте куповали гласове. Помињу се суме од 1.000, па 3.000, па 5.000 динара, па 50 евра и на крају 100 евра кад је загустило.

Ма није само 100 евра, свакоме је плаћено отварањем рачуна са неограниченим средствима у банци на Јупитеру… Какво питање, такав и одговор. Срби су своју слободу плаћали крвљу, за нас не могу бити људи који би своју слободу избора продали за било какву материјалну добит. Вређате грађане који су нам указали поверење, ширењем неистина. Можда је неко од њих и ваш читалац. Српски домаћин не продаје свој глас, већ гласа за Српску Десницу јер верује.

Ако се докаже да сте куповали гласове да ли ћете бити спремни да одговарате за то?

Немам шта да будем спреман, одговараћу у складу са законом, као и сваки други грађанин. Само што је то доказиво, исто као што је доказиво да ми живимо под водом усред океана и дишемо на шкрге.

Помиње се да су твоји људи залазили махом у ромска насеља по Врању и тамо куповали гласове?

Српска Десница је добила 9-10 хиљада гласова у Врању (20%) и Врањској Бањи (15,5%). Да ли има толико Рома тамо? Српска Десница се поноси сваким својим гласачем који је указао поверење програму и људима Деснице. Да ли је Србин, Ром, Мађар или пак Албанац, за нас је сваки лојални грађанин Србије добродошао да буде члан, не само гласач Српске Деснице.

Како коментаришеш то што причају да чак ниси ни једини који је куповао тамо гласове? Помињу се и ЈС, СНС, СПС?

Не бих коментарисао шта су други радили, и током кампање никога нисмо помињали од политичких конкурената или противника. Знам за нас да је сваки глас Српске Деснице слободном вољом дат.

Они који ти стављају на терет куповину гласова кажу да чак 99% људи из Врања појма нема ко си ти, као ни на пример Саша Радуловић. Шта кажеш на то? Знају ли људи ко је Вацић?

Они који ми стављају ту оптужбу која ми није терет, не знају ни где је Врање.
Такви не могу да скупе уопште потписе да изађу на изборе. Зато се крију иза некаквог бојкота и лажних налога на твитеру. Пси лају, док каравани Деснице освајају поверење народа широм Србије. Иначе, ко је Радуловић, знам само јер се бавим политиком. За Врањанце се слажем да не знају ко је он. Не завредњује пажњу. Ко је Миша Вацић у Врању каже резултат од 20% !

Говорећи о успеху своје странке у Врању, за Курир си рекао да је резултат гласања можда такав јер је “уврежено мишљење да људе из Врања не разумеју, а изгледа ни они не разумеју Мађаре” и да је Српској Десници 20 % бирача у Врању указало поверење “зато што разумеју или баш зато што не разумеју”, Потом си за Јужне вести рекао да то заправо ниси рекао и да чак није ни извучено из контекста. Шта је права истина са овом изјавом?

То је извучено из контекста и то је једина права истина.

Може се рећи да ти се Србија смеје. Како се осећаш због тога?

Задовољство ми је да доносим осмех свом народу. И мене су победе Деснице у многим градовима, поготово у Врању ожариле осмехом.
Смех је лек. Осећам се супер.

Где си све на локалу ушао у локални парламент, осим у Врању?

Врање, Врањска Бања, Мерошина, Пирот, Лајковац, Нишка Бања, и у још четири града имамо одборнике где нису били избори сада, попут Медвеђе, Мионице…

Каква је политика српске Деснице по питању Косова? Шта ће се десити ако Србија пристане на некакав компромис око запада, јер запад то тражи од нас? И сам Александар Вучић тврди да људима треба да се каже права истина, а она гласи да Србија на Косову нема више овлашћења каква је некад имала.

Косово и Метохија су црвена линија, нема компромиса. Не дамо Српски Космет по сваку цену, не само ми, не да га ни народ Србије.

Зашто се ниси кандидивао на републичком нивоу ако си већ био уверен у то колико си јак на локалу?

Кандидовао сам се јер сам, као што питање ваше каже, уверен у снагу на локалу. Још нисмо покрили страначком структуром целу Србију, то морам додати. Када наш програм допре до сваког домаћинства изаћи ћемо на републичке изборе сигурни у своју снагу и на републичком нивоу. Такође разлог неизласка је што је свака десничарска опција изашла за себе. Лично сам позивао на јединствени патриотски блок. Испао сам у праву, нико од десничара није прешао републички цензус, а Српска Десница је освојила локалне скупштине. За следеће изборе верујем да ћемо покрити својом мрежом свако село и насеље у Србији, а и да ће други деничари сузбити сујету, па да заједно освојимо 20% на републици.

Да закључим: да нам све Српско буде као Врањанско. Велики поздрав од срца за све читаоце и екипу у редакцији Еспреса.

Оставите Коментар