Група албанских лобиста у америчком Конгресу упутила је писмо америчком председнику Џозефу Бајдену и државном секретару Ентони Блинкену у коме траже од њих да удвоструче пажњу у решавање тензија између Београда и Приштине и појачају посвећеност у коначно решење проблема две стране.

„Позивамо вас да осудите недавну ескалацију тензија и мобилизацију српске војске и охрабримо вашу администрацију да се придружи нашим партнерима из ЕУ и НАТО -а у подршци дијалогу између Косова и Србије ради проналаска мирног и коначног решења“, наводи се у писму.

Писмо су потписали копредседници те групе Ричи Торес и Џим Хајнс, као и чланови Елиса Слоткин, Дууп Кортни, Мондер Џонс, Каролин Б. Малоне и Џејмс П. Мекгаверн а након недавне ескалације на северу КиМ, пише Зери.

Како се наводи у писму, прошле недеље настала је забрињавајућа ситуација као резултат војне мобилизације на прелазима, претећи несигурном стабилношћу у региону Балкана.

У писму је детаљно описано шта се тачно дешавало током блокаде административних прелаза са акцентом на то да су их надлетали авиони војске Србије и да је прелазе обишао амбасадор Русије Александар Боцан Харченко.

„С обзиром на непропорционалну снагу оружаних снага Србије, позивамо вас да обновите обавезу САД да обезбеде да наш савезник Косово добије правичан третман и признање као независна држава“, наводи се у писму и додаје да су тензије настале и када су српски борбени авиони летели близу административног прелаза.

Бајдену је скренута пажња да Београд стално подрива легитимитет и суверенитет тзв. Косова и позивају САД да наставе да подржавају Косово, пренео је Танјуг.

Оставите Коментар