Џејми Шеј, дугогодишњи службеник НАТО и портпарол Алијансе за време бомбардовања Савезне Републике Југославије, који је сада у пензији, изјавио је да жали због „колатералне штете“, али тврди да је бомбардовање било оправдано и каже да би волео да дође у Београд!

У интервјуу за Би-Би-Си на српском поводом 20. годишњице бомбардовања, Шеј је казао да после 1999. године није долазио у Београд, иако је пре бомбардовања имао пријатеља у Србији.

– Амерички председник Хари Труман је рекао – ако желите пријатеља у Вашингтону, купите пса. Можда то важи за мене и Београд – можда је једини начин да имам пријатеља у Београду, да набавим пса – рекао је Шеј.

Како наводи Би-Би-Си на српском, Шеј је у Београду омражен јер му је приписано ауторство над конструкцијом „колатерална штета“ за цивилне жртве НАТО пројектила, а у Приштини, где повремено одлази, дочекују га као – хероја.

– Можда бих ја желео да је тај однос нешто равномернији, али то не можете да контролишете – можете само да радите свој посао на најбољи начин – каже Шеј.

Он је прокоментарисао коришћење конструкције „колатерална штета“ за страдања цивила.

– Та конструкција заиста осликава једну дистанцу према стварности, људима којима је нанет бол. Требало је да будемо опрезнији у коришћењу војне терминологије која је контрапродуктивна у широј јавности – навео је Шеј.

Он ипак тврди да је интервенција НАТО у Југославији била је и неизбежна и оправдана.

– У ситуацији насиља и етничког чишћења, НАТО је урадио праву ствар да се на Косову не би поновио сценарио из Босне. Изразио бих жаљење због појединих детаља, али због општег разлога за покретање кампање – 20 година касније једнако сам уверен у оправданост, баш као и тада – казао је Шеј.

Он напомиње да је у последње две деценије имао много сусрета са Србијом у промењеним околностима, каже да је радио на пројектима НАТО и Србије, а себе описује као пријатеља Београда „из сенке“, јер тврди да је тако боље и за пројекте и за њега.

– Волео бих да дођем у Београд, а да то не буде у потпуној тајности – жалим што је развод био не из избора, него из нужде. Волео бих да говорим на некој конференцији и да, ако према мени не полети много цигли и парадајза, то урадим још два-три пута у наредних неколико година – закључио је Шеј.

Оставите Коментар