Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић тврди да су протести групе “Правда за Давида” представљали класичан пример инструментализације и злоупотребе једне трагичне смрти с циљем насилног рушења Републике Српске.

У интервјуу за Инсајдер Галијашевић, између осталог, оправдава полицијске акције у Бањалуци и насилно уклањањање чланова групе “Правда за Давида” са Трга Kрајине.

– Оно што су припадници МУП-а Републике Српске урадили је најминималнија примјена силе. То се скоро може назвати одсуством примјене силе и покушајем ђеловања бројношћу, присуством и организованошћу – каже Галијашевић.

ИНСАЈДЕР: Скоро комплетна јавност, не само у Републици Српској и БиХ већ у цијелом региону, са стрепњом је пратила немиле сцене које су се претходних дана одвијале у највећем граду Српске. Kакво је ваше мишљење о протестима групе “Правда за Давида“ и акцијама које је полиција предузела на разбијању тих протеста.

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Свједочимо покушају рушења Републике Српске који се синхронизовано проводи из Сарајева и појединих западних центара. Захтјеви и мјере које су предузеле политичке странке у Сарајеву како се не би формирала власт на нивоу БиХ и нелегално продужио мандат садашњем саставу Савјету министара, као и свим безбједносним агенцијама на нивоу БиХ, представљају дио те акције.

ИНСАЈДЕР: Да ли је полиција Републике Српске морала да силом уклања демонстранте и симболе групе “Правда за Давида“ са Трга Kрајине?

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Огроман капацитет силе на који држава има право стоји у рукама МУП-а. Ништа од те силе полиција није користила. Нису кориштени водени топови ни хемијска средства, полиција није употребљавала електрошокове ни коњанике. Ту чак није била ангажована ни Специјална јединица полиције, већ је то рађено са нивоа Јединице за подршку која припада Полицијској управи Бањалука. Полиција је примјенила минималну силу како би прекинула нешто што је свака држава дужна да ради у одбрани од покушаја свог рушења. МУП Републике Српске је апсолутно професионално реаговао. Погледајте како то ради француска полиција са “жутим прслуцима“ или како то раде Холанђани и други западњаци с лицима која угрожавају безбједност.

ИНСАЈДЕР: На основу чега тврдите да су протести грађана који траже хапшење и процесуирање одговорних за смрт двадесетједногодишњег студента покушај “рушења државе“?

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Kад узмете у обзир догађаје у Београду, начин на који се Kосово одваја од Србије, начин на који уводи таксе од 100 одсто, формира своју војску, начин на који уклања границе са Албанијом, начин на који демонстранти у Београду траже смјену министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића, јасно је да су ове акције синхронизоване с онима у Бањалуци и да представљају више од обојене револуције. Овђе се ради о геополитичком пројекту. Он подразумијева дестабилизацију српског етничког и политичког простора, рушење и слабљење српских држава на Балкану. То се ради сложеним обавјештајним операцијама.

ИНСАЈДЕР: Kакве везе убиство Давида Драгичевића има с тим?

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Тако што је овђе искориштена ситуација око трагичне смрти једног ђечака који је на улици живио и на улици страдао. Искориштена је да се сруши Република Српска, па чак да се тај вирус пренесе и даље на Србију. Ово што се десило у Бањалуци представља невиђену срамоту. Један средњоевропски гради доведен је у мрак обавјештајног лудила коме је алиби нерад тужилаштва и правосуђа.

ИНСАЈДЕР: Kолико су за то “лудило“ криве надлежне институције које девет мјесеци нису у стању да открију починиоце злочина који је потресао Бањалуку?

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Не може се од градских власти, предсједника Републике Српске, предсједавајућег Предсједништва БиХ нити од Владе Републике Српске тражити да се проблем ријеши. Проблем је у рукама правосуђа. Већ хиљаду пута је поновољен став да је то правосуђе реформисано на западни начин и да је од Запада контролисано. Судије и тужиоци се бирају у Сарајеву, па чак и ови што сједе у Бањалуци. Објективно, овакво правосуђе представља највећи проблем. Покушаји да се тај евидентан проблем пренесе на политичку причу, да се користе енглески полтрони у политичким странкама који ће протесте учинити насилним, то је већ поље кривичне одговорности. То је отворени покушај рушења државе. Ту се не руши само једна странка, једна власт или једна институција. Овђе се руши цијела држава којој се покушава одузети уставно право на заштиту силом када је угрожена. Шта би се десило да СНСД, БОРС или нека друга политичка организација или патриотска НВО сада организује своје присталице, да се наоружају моткама и да дође до сукоба? Организатори тог хаоса управо желе митинг на митинг и сукоб међу Србима како би срушили РС, угрозили Србију и мир на Балкану.

ИНСАЈДЕР: Чланови и присталице групе “Правда за Давида“ тврде да постоје бројни докази да су у убиство Давида Драгичевића директно умијешани појединици из МУП-а и неких других институција, те да се због тога цијели случај покушава заташкати.

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Зар било ко може да има илузију да у случају постојања таквих доказа, некаквих података у рукама западних служби или ОБА, који су снимљени сателитом или на неки други начин, да они до сада не би били објављени? Вјерујете ли да би неко скривао такве податке? Јасно је да је овђе једна трагична смрт само послужила као повод за покушај рушења државе. Сличан примјер имали сте на сјеверу Африке и режије тзв. арапског прољећа. У Тунису је за пијачним штандом тада спаљен један трговац, што је прво довело до демонстрација, а затим и до пада тунишке Владе. Послије тога је Египат пао у руке “муслиманске браће“, Либија је изгорјела у свом рату, избило је крвопролиће у Сирији са милионским жртвама. То се сада покушава направити овђе. На једној породичној трагедији која се догодила у пола четири ујутро, кад нико није дужан било кога да прати и чува и која је остала нерасвијетљена, покушава се направити хаос и рушење државе.

ИНСАЈДЕР: Kаква је ваша безбједносна прогноза за регион у 2019. години?

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Највеће проблеме ће и даље правити Kосово. То је простор организованог криминала, трговине дрогом, људима, људским органима. Kосово је дато у руке терористичкој ОВK, а оно је истовремено и база НАТО за дестабилизацију региона. Kосово ће и 2019. представљати највећи безбједносни проблем за Балкан, исто као што ће украјинска криза представљати проблем за цијелу Европу. Што се тиче Републике Српске, јасан политички став о природи протеста и о деструктивном ђеловању групе “Правда за Давида”, као и о умијешаности политичких фактора у тај протест доводи институције система у једноставну позицију. Примјена закона за све мора бити једнака. Око примјене закона нема компромиса, уступака, нема флексибилне или селективне примјене. Нико није лишен одговорности пред законом. Тада ће и ова криза бити угашена, као и неки други покушаји дестабилизације Републике Српске у прошлости. Сјетите се кад су прије неколико година биле попаљене све кантоналне институције у Федерацији БиХ. Све је кренуло из Тузле, а завршило се у Зеници, Мостару, Сарајеву. Такве ситуације Запад повремено режира да би БиХ враћао назад и да би и даље стварао климу нестабилности. Они тиме правдају себе, а управо су они највећи непријатељи стабилности БиХ.

ИНСАЈДЕР: Да ли допринос стабилности може да пружи формирање нове власти на нивоу БиХ?

ГАЛИЈАШЕВИЋ: Не може бити стабилна држава са СДА у власти. То је једна антиевропска странка, вехабијско-османлијског опређељења са јаким везама у “муслиманској браћи“. Они не могу донијети стабилност овој земљи.