Џихадистичка група Тахрир ел-Шам преузела је одговорност за обарање руског борбеног авиона „Су-25“ на северу Сирије у суботу

Информер

Група Тахрир ел-Шам је објавила саопштење у ком цитира њиховог команданта задуженог за противваздушну одбрану да су њихови борци оборили авион изнад града Саракеба, у северозападној провинцији Идлиб.

Руско министарство одбране потврдило је претходно да су екстремисти у Сирији оборили руски авион Су-25 и да су пилота који је успео да искочи из Сухоја убили терористи, јавља ТАС С.

– Руски борбени авион Су-25 срушио се 3. фебруара изнад зоне деескалације у Идлибу. Пилот је пријавио да се катапултирао из области која је под контролом екстремиста Џабхат ал-Нусра – навело је министарство.

Да су пилота, пошто је успешно искочио из авиона и жив се спустио на земљу, убили екстремисти, потврдила је и Сиријска опсерваторија за људска права.

Ко је Тахрир-ел Шам?

Ради се о терористичкој групи која је била подређена Ал Каиди. Њено име у преводу значи „Организација за ослобођење Леванта“ или „Комитет ослобођења Леванта“. Група је основана пре само годину дана спајањем више салафистичких групација међу којима и Џабхат Фатех ал Шам.

Тахрир ел-Шам представља најозбиљнију и најјачу терористичку групу у Сиријском рату. Краси их велика бруталност, западни медији кажу већа од оне коју спроводи Исламска Држава. До почетка ове године за поменуту терористичку групу борило се више од 32.000 војника.

Та група, којој се раније прикључио и екстремистички Нусра Фронт, тврди да је авион оборила из ручног ракетног бацача, али се не наводи ко је одговоран за убиство пилота који се катапултирао.

Нусра Фронт је некада био огранак Ал Каиде у Сирији.

Извор: informer.rs