Реконструкција или реформа Дејтонског мировног споразума сигурно ће бити један од задатака САД и медијски пројектованог председника САД Џоа Бајдена, казао је за „Аваз“ професор „Џон Хопкинс“ универзитета у Вашингтону Данијел Сервер.

Сервер истиче да се јачи ангажман САД очекује на западном Балкану, а посебно кад се узму у обзир разговори које је Бајден обавио с лидерима чланица Европске уније.

  • Током тих разговора договорен је јачи ангажман на Балкану, а тај ангажман не може проћи без промена дејтонске структуре БиХ – нагласио је Сервер

Према његовим ријечима, САД и ЕУ морају учинити све да БиХ постане функционална, ефикасна и уједињена држава, у својим тренутним границама способна да испуни услове за улазак у НАТО и ЕУ.

  • То захтева уклањање сложене управљачке архитектуре створене у Дејтону. Босном и Херцеговином убудуће би требала управљати влада у Сарајеву способна да преговара и спроводи своје обавезе према ЕУ, као и општине које пружају услуге грађанима, с једнаким правима за појединце и снажном правном и судском заштитом мањина – нагласио је.

На питање како је то могуће постићи, Сервер каже да САД и ЕУ морају постићи споразум о покретању процеса уставних и других реформи.

  • Припремити нови устав који елиминише или драстично умањује улогу ентитета и који ће осигурати пуну примену одлука Европског суда за људска права. ММФ и Светска банка морају прекинути с праксом помагања ентитетима, а новац се мора преусмерити на општине и Државну владу у Сарајеву – истакао је Сервер.
  • Неопходна је реформа Изборног закона, а која ће развластити етички утемељене политичке странке. Парламент БиХ би требао бирати једног председника и два потпредседника државе. Стриктно се мора ограничити право на витални национални интерес. Нужно је усвојити закон којим се осигурава транспарентније финансирање политичких странака у БиХ, а захтијевајући демократске процедуре за избор страначких лидера – поручио је Сервер.

Оставите Коментар