Премијер Велике Британије Борис Џонсон сматра да Владимир Путин и Слободан Милошевић имају заједничке карактеристике, истичући да је Милошевић тај који је „Србе убедио да се на Косову родио национализам и српска нација“, преноси Репортери.

Он је у интервјуу за „Ел Паис“казао да верује да постоји веома блиска аналогија између садашњег понашања Путина и онога што је Слободан Милошевић урадио последњих година.

„Веома је интересантно да су оба лидера дуго на власти, обе аутократе имају за циљ раст, настоје да ојачају своју унутрашњу позицију и проналазе велики националистички циљ“, рекао је премијер Џонсон.

Џонсон каже да је Милошевић покушао да убеди Србе да је Косово место где су се „родили национализам и српска нација“ .

„Слободан Милошевић је идентификовао Косово као место рођења српске нације и инспирисао је свој народ заблудом да ту земљу треба ослободити и спасти“, рекао је Џонсон.

Каже да постоји велика сличност између катастрофалне грешке Милошевића и онога што је руски председник рекао о Кијеву, пореклу руске религије, културе и цивилизације и његовим циљевима за Украјину.

Џонсон је говорио и о Хашком трибуналу и доказима против Русије.

„Када је у питању Међународни кривични суд, ово је њихов случај. То би требало да буде прикупљање доказа. Ако постоје докази о коришћењу илегалне муниције, касетних бомби или недозвољеног оружја, то ће морати да се реши у Холандији“, рекао је Џонсон.

Оставите Коментар