Е, ово је дно дна… ТВ водитељ и сатиричар Зоран Кесић оскрнавио је Свету Петку. У суботњој епизоди емисије „24 минута“ он је искарикирао једну од највећих светитељки, узевши оригиналну икону с њеним ликом и на њу монтирао шлем и знак стоп у руци, уз натпис Света Путка, који је, ваљда, по њему требало да алудира на недавно отварање деонице ауто-пута Сурчин-Обреновац.

Затим је наставио да се спрда са славама и славским обичајима. Све је било у тој мери неукусно да су га осудили и многобројни твитераши који иначе по правилу величају његове нападе на актуелну власт.

 • Децембар је време слава, а пошто у Србији слава никад доста, државни врх обележава ових дана потпуно нову славу, славу нових путева, славу изграђених деоница, наравно, заштитница геодета, путара и Дробњака Света Путка – рекао је Кесић у емисији и наставио да вређа:
 • Овога пута слави се у децембру, али Света Путка је клизна слава, може да се слави током целе године, кад год се заврше радови на ауто-путу или кад се започну радови на ауто-путу или кад треба да се најаве будући радови на ауто-путу или кад си негде на пола пута радова на ауто-путу или кад се просто нађеш на ауто-путу или кад се приближе избори, па је згодно скокнути до ауто-пута, па на славу. Идемо на прославу деонице Обреновац-Сурчин.

Након што је пустио део емисије ТВ Пинк у којем новинар Предраг Сарапа говори о отварању деонице ауто-пута, Кесић коментарише и вређа:

 • Ова слава је, по свему судећи, мрсна, јер видите, изнели су и Сарапу.

Коначно, извређао је председника Александра Вучића, али и народ који је дошао на отварање:

 • А драги народ, изем ти славу, ни мезе да послуже. Оволико се нисам сморио још од претходног отварања истог овог ауто-пута и, стварно, гледајући овај народ, делује као да нису свесни да Чачак постаје центар света.

БАР ДА СЕ ИЗВИНИ

Теолог Милош Стојковић у изјави за Српски телеграф каже да Зоран Кесић већ дуго злоупотребљава новинарску слободу.

 • Та слобода изражавања је злоупотребљена јер је увредио један део становништва. За мене, као православног хришћанина и као православног теолога, ово је велика увреда и основно што би Кесић требало да уради је да се извини свима нама који смо повређени тиме. Он је увредио сваког ко слави крсну славу. По мојим подацима, више од 200.000 српских породица на неки начин обележава Свету Петку – поручује Стојковић.

Према речима Љубомира Ранковића, протођакона, секуларна држава не значи да се може понижавати нешто што је сакрално, што је свето и у шта народ верује:

 • Секуларност не значи да сада можете увредити 80 одсто људи. Верујем да ће и наш народ снагом своје традиције, свога духовнога хабитуса наћи начин да се супротстави тим скрнављењима својих светиња.

Кесић: Извињавам се, мислили смо да је смешно

У изјави за Српски телеграф Зоран Кесић рекао је да не види ништа лоше у ономе што је говорио у емисији нити у монтираној слици Свете Петке:

 • Надам се да нисмо повредили ничија осећања. Извињавамо се, мислили смо да је смешно. Било нам је смешна та опсесија ове власти да свечаним отварањима сваког метра ауто-пута они прослављају почетак радова, прослављају крај радова на једној деоници, прослављају половину радова на једној деоници, али добро, то је све у политичке сврхе. И нама је било смешно то прослављање, слава је у речи прослављање и онда смо ми то повезали са славом. Пошто ми Срби волимо да славимо, смишљали смо која би то била нова слава, а како би се звала слава ауто-пута, путара, и онда нам је пало као Света Петка, Света Путка. Толико смо се смејали тој Светој Путки, јер смо ми као ставили шлем јер, ко ради на ауто-путу, мора да има шлем и онај знак стоп. Мислим да је смешно зато што та Света Путка, кад је колега дизајнер направио ту Путку, тако нам је слатка деловала, као да би је и деца могла волети. Истовремено и приближивши можда нашу православну веру и деци кроз тај нетипични приказ једне измишљене бајковите светитељке. Наравно, Света Путка не постоји, али забаван је сам назив. Да смо ми сами нацртали неку светитељку, онда би било некако без везе, а овако види се да личи на Свету Петку, а опет није Света Петка, него је нека њена близнакиња, сестра, Света Путка. Смешно је јер сви знају да Света Путка не постоји, али кад је видиш са оним шлемчићем и знаком стоп, некако може и наше најмлађе да мотивише да се упознају са религијом и са правом Светом Петком и свим нашим светитељима, тако да је то афирмативно, а никако није злонамерно. Уосталом, ако гледате наше емисије, знате да смо ми све само не злонамерни.

Реакције

Слободан Ћустић, глумац

Тај ниво хумора ми је превише далек, и хумор и избор тема. У држави у којој сме све да се пљује и свако да се пљуне потпуно је илузорно тражити од било кога било какву одговорност. Нисам видео нигде у свету да је дозвољено да се на такав начин блати своја земља, да се блате људи који обављају политичке функције. Сад је Зоран Кесић пљунуо на 60 одсто бирачког тела Србије, то је велика увреда.

Предраг Сарапа, новинар

Примитивац не може да буде духовит. Људски гледано, тешко је разумети ту врсту хумора, која се своди на вређање, па самим тим губи и свој карактер. Та ствар звана Кесић је вероватно смешна сама себи.

Драгослав Бокан, редитељ

Овакав чин није никакво изненађење, посебно стога у читавом Кесићевом серијалу постоји та димензија исмевања православља и свега онога што је нама верницима драгоцено и свето. Света Петка ће наставити и у следећим вековима да помаже свима онима који верују у њене исцелитељске моћи, док ће емисија Зорана Кесића бити заборављена као део неког антихришћанског тренда с почетка 21. века.

Бранко Радун, аналитичар

Свака спрдња са верским симболима или нечијим верским уверењима је за осуду. То је манир људи који слично размишљају као Кесић и они себе доживљавају као неку елиту у Србији, као неке либерале. Никад се нико од њих није тако изражавао за папу или неке светиње других конфесија. Они воде кампању против српских институција, против Цркве, Војске, једноставно се међусобно чак такмиче у томе. Замислимо да се неко у Србији спрда са исламом, католичанством, он би био осуђен од свих медијских удружења, невладиног сектора, био би тужен за говор мржње.

Света Петка

 • СПЦ 27. октобра празнује дан посвећен преподобној Параскеви, у народу познатој као Света Петка, која је била заштитница жена и сиромашних
 • према предању, рођена је око 950. године у месту Епиват, на обали Мраморног мора, недалеко од Цариграда
 • после мајчине смрти наслеђе је разделила сиромашнима и упутила се у јорданску пустињу, где се током 40 година предала најтежем испосништву
 • не откривајући идентитет, после две године службе при Цркви Светих апостола, у непрестаној молитви и посту, умрла је у Епивату у првој половини 11. века
 • поред храмова Свете Петке, често се налазе извори лековите воде коју људи узимају верујући да ће им залечити ране и заштитити их од болести
 • за Цркву Ружицу на београдском Калемегдану верује се да је подигнута на извору воде који помаже људима у невољи.

Е. С. Т.

Leave a Reply