Сутра се у Београду организује свечана церемонија поводом Дана српског јединства. Посебан акценат биће на производима српске одбрамбене индустрије, попут артиљеријских система „Нора“ и „Огањ“, ПВО система „ПАСАРС“, борбених оклопних возила „Лазар“ и „Милош“, као и на актуелним пројектима модернизације и развоја наоружања за потребе даљег опремања Војске Србије.

На штанду Војне академије посетиоци ће моћи да се опробају у гађању ваздушном пушком, а на штанду Војнотехничког института биће представљени пројекти у домену истраживања и развоја наоружања које реализује ова еминентна установа.

У оквиру манифестације биће приказана и тематска поставка Војног музеја поводом пробоја Солунског фронта, као и наоружање и униформе из балканских и Првог светског рата, најавило је Министарство одбране.

У наставку можете погледати екслузивни видео доласка борбених оклопних возила „Лазар“ ауто-путем за Београд

БОВ „Лазар“ иначе може бити опремљен различитим врстама наоружања попут даљински управљаном борбеном станицом са митраљезом (ДУБС) 12.7 мм М-15 и куполом са топом 30 мм, што му омогућавају дејства по циљевима на земљи као што су лако оклопљена и логистичка возила, командна места и непријатељска жива сила, и по циљевима у ваздуху – хеликоптерима и беспилотним летелицама“, наводи се у саопштењу.

У наставку можете погледати екслузивни видео доласка борбених оклопних возила „Милош“ ауто-путем за Београд

БОВ „Милош“ припада категорији савремених оклопних возила намењених обављању широког дијапазона мисија издомена делокруга јединица полиције и оружаних снага. Основни концепт возила базира се на самоносећем оклопном телу, савременим склоповима погона и преноса снаге и независним системом ослањања, који омогућава висок степен покретљивости у свим теренским и временским условима уз максималну борбену масу од преко 14 тона.

Возило се може користити за: патролне мисије, извиђачке мисије, као командно возило, превоз и подршку јединица за специјалне операције, противгерилску и противтерористичку борбу, противоклопну борбу, контролу граница, контролу територија и др.

Свечаност званично стартује почасном артиљеријском паљбом са Kалемегдана у 17.30.

Kада је реч о самој манифестацији, њена срж биће подсећање на велике војсковође нашег народа.

Једна група људи, тзв. „устаници“, ће кренути из парка Војводе Вука, док ће друга група кренути од споменика Његошу.

Замишљено је да се те колоне сусретну код споменика Kнезу Михаилу и одатле колоне иду ка Славији. Од споменика Kарађорђу иде додатна колона са гардистима, пуковским заставама и те две колоне се срећу на Славији где ће се чути патриотске песме и играти српске игре. После те уједињене колоне иду ка Савском тргу, ка споменику Стефану Немањи.

Грађани на улицама моћи ће да виде други колорит, много државних застава, док ће велике грађевине бити у бојама српске заставе – Бранков мост, Мост на Ади, Палата Албанија.

После химне „Боже правде“, коју ће извести хор РТС-а, окупљени ће чути и „Пукни зоро“ у извођењу Дејана Петровића и Биг бенда. Затим ће се обратити патријарх српски Порфирије, члан Председништва БиХ Милорад Додик и председник Александар Вучић. Планирано је да се програм централне манифестације заврши изведбом „Ово је Србија“.

Председник Србије на приказу средстава наоружања

Председник Србије Александар Вучић обићи ће сутра приказ средстава наоружања и војне опреме, који Министарство одбране и Војска Србије организују у парку Ушће, на Новом Београду.

Вучић ће приказ, који се организује поводом обележавања 15. септембра, Дана српског јединства, слободе и националне заставе, обићи у осам сати, најавила је прес служба председника. На Ушћу ће сутра бити изложена средства из домаће производње и увоза која су на употреби у јединицама Војске Србије – хеликоптери, беспилотне летелице, ПВО системи, оклопна и борбена возила, артиљеријско ракетни системи и опрема специјалних јединица.

Шта је и због чега се обележава Дан српског јединства?

Дан српског јединства, слободе и националне заставе као празник је уведен прошле године на заседању Високог савета за сарадњу Србије и Републике Српске, једног од два ентитета Босне и Херцеговине.

Солунски фронт је оформљен у јесен 1915. између савезника са једне и Немачке, Аустроугарске, Бугарске и Турске са друге стране.

Савезници су га пробили у борбама 15. до 17. септембра 1918. после којих је Бугарска капитулирала.

Оно што их је одвајало била је мотивисаност на борбу после такозване албанске голготе и опоравка на грчком острву Kрфу.

Оставите Коментар