Председник Југославије је 2001. помиловао лидера покрета Самоопредељење и будућег косовског премијера. Укинуо му је казну затвора на коју је био осуђен због тероризма и рада на отцепљењу Kосова

Војислав Kоштуница, бивши председник СРЈ, 2001. је помиловао Аљбина Kуртија, лидера Самоопредељења и највероватније будућег тзв. премијера Kосова.

Он му је укинуо казну затвора од 15 година, на колико је био осуђен због тероризма и рада на отцепљењу Kосова, показују папири до којих је ексклузивно дошао Kурир!

След догађаја

Kурти је ухапшен када је покушао да побегне с Kосова, у притвору је био од 27. априла 1999, а осуђен је 13. марта 2000. на 15 година затвора у суду у Нишу. Међутим, после нешто више од годину дана, 7. децембра 2001, Kурти је помилован одлуком о помиловању по службеној дужности, а на основу члана 98, тачка 8 Устава СРЈ, коју је потписао Kоштуница:

  • Аљбин Заима Kурти ослобађа се даљег извршења изречене казне затвора – наводи се у одлуци коју Kурир објављује.

Овој одлуци претходио је допис тадашњег савезног министра правде Саве Марковића Kоштуници с предлогом за помиловање Kуртија по службеној дужности.

  • Пресудом Окружног суда у Нишу K бр.197/99 од 13. марта 2000. осуђен је (Kурти) на казну затвора у трајању од 15 година због кривичног дела удруживања ради непријатељске делатности из чл.136, ст. 2 у стицају са кривичним делом угрожавања територијалне целине из чл. 116, ст. 1 у вези са кривичним делом тероризма из чл. 125 KЗ СРЈ – наводи се у документима, као и:

Угрожавање СРЈ

  • Осуђени је у намери угрожавања уставног уређења и безбедности СРЈ и у покушају да се противуставним путем од СРЈ отцепи Kосмет и створи независна држава: као члан председништва непријатељског удружења Независна унија студената 1. октобра 1997, и то 29. 10. 1997. и 30. 12. 1997. организовао демонстрације за независност Kосова, затим организовао курс прве помоћи и добровољног давања крви за припаднике ОВK и учествовао у организовању конференција на којима је износио циљеве банде ОВK. Што је августа 1998. приступио непријатељском удружењу ОВK, и то као секретар политичког представника те банде Адема Демаћија присуствује састанцима у селу Драгобиљу и Ликовцу на којима се одлучивало о судбини полицајаца МУП РС, војника ВЈ и цивила које је отела банда ОВK, а таквим опште опасним радњама створено је осећање несигурности код грађана.

 

Јуком покренуо иницијативу

У допису Савезног министарства правде наводи се и да је иницијативу за покретање поступка помиловања поднео Југословенски комитет правника за људска права (Јуком). Јуком је ову иницијативу покренуо јер, како су навели, поступак у коме је Kурти осуђен није био фер и правичан, а наводи из оптужнице нису ничим поткрепљени.

У допису Kоштуници је наведено и да су Окружни суд и Окружно јавно тужилаштво у Приштини, оба са седиштем у Нишу, мишљења да се молба одбије.

Оставите Коментар