Пре три дана, у вечерњим часовима, вероватно непосредно након састанка Националног координационог тела за заразне болести, Влада Црне Горе је послала званични допис НАТО-у, тачније делу који се бави координацијом захтева за помоћ у случају природних катастрофа и оних које је изазвало деловање људског фактора, дакле, генерално, ванредних ситуација.

У допису, који је означен као приоритетан, затражена је обилата помоћ у медицинској опреми за борбу против епидемије коронавируса.

Тако је тражено 4 000 пешкира, 2 000 постељина, 1 000 комода за постељине, 1 000 кревета са душецима, 5 688 353 хируршких маски, преко милион заштитних маски за личну употребу и још десетине наменских артикала, међу којима посебну пажњу буди потражња 14 891 сапуна, 42 000 убруса и чак 320 респиратора – што је индикативно по много чему, а првенствено по нивоу неспремности црногорске привреде да одоли оваквим и сличним изазовима – па чак и у снабдевању народа основним хигијенским средствима попут сапуна и убруса, али и о потенцијално високом степену развоја епидемије.

Анализирајући допис Владе Црне Горе, нажалост, увиђамо једну поражавајућу чињеницу: Црна Гора је у оскудици са, малтене, целокупним арсеналом елементарних медицинских потрепштина за борбу против заразних болести.

Надамо се да ће наш здравствени систем, чији доктори и медицинско особље, у крајње незахвалним условима и упркос непримереним иступима ресорног министра – ових дана воде битку против епидемије коронавируса – успети да одоли овом изазову.

Подсетимо, званична Подгорица је одбила донацију Републике Србије од пет респиратора, од којих би два били распоређени у Бијелом Пољу и Пљевљима, где још увек не постоји ниједан респиратор.

Leave a Reply