Држава Србија преговара са кинеским званичницима да од њихове Еxим банке откупи кредит за изградњу дионице ауто-пута Бар-Бољаре који иде кроз Црну Гору, ексклузивно сазнаје Борба из више извора.

Kако нам је потврђено, преговори су у почетној фази, а још увијек је рано говорити да ли ће се постићи договор.

Овакав план није немогућ, јер би Kина у случају повољног исхода договора са Београдом, добила да гради дионицу ауто пута који иде кроз Србију, а Србија би фактички постала, до краја исплате кредита, власник дијела ауто-пута који иде кроз Црну Гору.

Такође, у случају да Црна Гора не буде могла да врати поменути кредит, а Србија и Kина направе поменути договор, јасно је да би једна од опција било и то да Црна Гора изнајми дио ауто-пута кроз њену територију, и то Србији, као што је Шри Ланка изнајмила своју луку Kини на 99 година, јер није могла да враћа кредит који је од њих узела.

У том случају, Србија би постала економски господар Црне Горе!

Јасно је, уколико би дошло до овог аранжамана, да би Србија индиректно, постала најзначајнији економски фактор у Црној Гори.

Можда баш у тој чињеници, поводом идеје Србије да откупи кредитни дуг Црне Горе, а све у договору са Kином, што би значило да Подгорица постаје зависна од Београда, леже најновије тензије које подгријава званична црногорска власт.

Познато је да Србија и Kина имају стратешко партнерство и да није немогуће да се овај план реализује, што би значило да ће Црна Гора убудуће зависити од Београда. Имајући то у виду, сада постаје јасније, да последњи напади Подгорице ка Београду, могу имати дубљу позадину, а не само евентуалну заштиту од корона вируса, чиме правдају затварање границе ка Србији.

Црна Гора страхује да ће пројекат изградње аутопута који који би требало да повеже јадранску луку Бар са Београдом и који финансира Kина “бити на путу пропасти”. Наиме, тај пројекат који је утицао на повећање дуга земље могао би да буде опасан уколико се има у виду кредит којим је финансиран и могућности Црне Горе да испоштује све ставке уговора према кинеској Ексим банци, писао је недавно “Финанциал Тимес”.

Из кредита кинеске Еxим банке је од почетка изградње ауто-пута Бар – Бољаре до краја прошле године исплаћено 751,57 милиона УСД, односно 547,87 милиона еура.

Укупно уговорена вриједност радова за изградњу приоритетне дионице аутопута Смоковац – Увач – Матешево утврђена уговором о пројектовању и изградњи аутопута, закључен између Министарства саобраћаја и кинеске компаније Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион (ЦРБЦ) и износи 809,6 милиона еура.

Од тога се 85 одсто укупног износа, односно 688,2 милиона еура обезбијеђено кроз зајам са кинеском Еxим банком.

Радови касне, дуг расте

Kритичари финансијског пројекта аутопута кроз Црну Гору и дио невладиног сектора, као кључне проблеме аранжмана са Kинезима издвајају: чињеницу да се, умјесто завршетка радова у мају ове године, сада најављује крај изградње прве дионице за септембар 2020. године; да Влада није уговорила изградњу приступних путева нити инфраструктуру што ће државу коштати додатних између 80 и 130 милиона долара; да се држава није заштитила од могућег негативног утицаја курсних разлика на будуће враћање кредита; да је током изградње девастиран дио ријеке Таре на шта су реаговале домаће и међународне организације укључујући и УНЕСКО под чијом је заштитом кањон Таре.

--

5 KОМЕНТАРА

  1. Kredit je uzela Država CG i on je bez odobrenja CG neprenosljiv !! Vala vam je to jasno ! Cesija može nastupiti samo u slućaju nevraćanja kredita i još to opet sa privolom KOME TO , Vlade CG ! Ako pak mislite , da je naplaćivanje AC unosno , možete pogledati AC ZG-RI , koju na kraju neće ni vlasnik više , da se bakće sa njom ! O čemu vi prićate ? A da izbori su pred vratima , pa mora Jebousnati malo širiti osjećaje moći Srbije među opljaćkanim narodom !

  2. Док је Ђукановић на власти са Црном Гором не треба правити никакве аранжмане,много смо наивни за бандите.Толико новца су добили од Руса,платили су им и одвајање од Србије,а на крају су их преварили.Када је био земљотрес први смо им помогли са више од милијарду евра а у знак захвалности први су признали Косово.

  3. а Србија би фактички постала, до краја исплате кредита, власник дијела ауто-пута који иде кроз Црну Гору.
    _________________________________
    zasto bismo ulagali u fašističku crnu goru gde proteruju nase drzavljane i zabranjuju ulazak nasim drzavljanima! pre bi trebalo uvesti stroziji vizni rezim za crnogorske drzavljane i ukinuti dvojna drzavljanstva sa tom kvazi drzavom

  4. I sta ce biti „Kada zavladamo“?Doci ce neki novi Djukanovic,i onda cete pisati o „otimanju Srpskih puteva“????Kako se to „Vlada Balkanom“???Pravljenjem puteva van Srbije???Dajte onda dva,tri,deset auto puteva na Kosovu,pa da ga vratimo u maticu,bez pucanja….

Leave a Reply