Након што је дугогодишњи црногорски диктатор Мило Ђукановић на свом “Твитер” налогу објавио да је имао “садржајан разговор” са недавно именованим специјалним представником Европске уније (ЕУ) за дијалог Београда и Приштине и изаслаником за Западни Балкан Мирославом Лајчаком, а поједини медији пренели да је Ђукановић ову прилику искористио за беспризорно мешање у унутрашња питања и блаћење Србије у тренуцима борбе против пошасти коронавируса, која није заобишла ни Црну Гору, од кругова блиских црногорском режиму сазнали смо појединости које осветљавају стварну природу односа Ђукановића и овог словачког дипломате.

Према овим сазнањима, Лајчак је дужи низ година у структурама ЕУ један од главних лобиста за интересе црногорског режима, као и Ђукановића лично, при чему овај однос датира још од референдума о независности Црне Горе 2006. године, када је био именован за супервизора ЕУ за његово спровођење. На овој функцији, Лајчак је био идејни творац спорног прага од 55% гласова “за” потребних за успех референдума, што је тадашњи (и садашњи) црногорски режим успео да оствари коришћењем различитих махинација, попут довођења албанских бирача из иностранства на гласање. Притом, како смо сазнали, на изразито наклоњен однос Лајчака према криминогеном Ђукановићевом режиму у највећој мери утиче уносни аранжман који је са црногорским диктатором склопио у овом периоду, а који предвиђа да за промоцију интереса Ђукановића и његовог режима пред бриселским институцијама у континуитету инкасира значајна финансијска средства, у просеку у висини од 10 до 15 хиљада евра месечно.

Осим тога, један од омиљених Ђукановићевих “контроверзних бизнисмена”, Зоран Бећировић-Ћоћо, посредством својих веза за Лајчака сваке године обезбеђује бесплатан боравак у ексклузивним угоститељским објектима на Црногорском приморју, уз бројне “пратеће садржаје”, у распону од најскупоценијих кулинарских ђаконија и алкохолних пића, преко коришћења услуга елитне проституције, до конзумације опојних дрога.

Иако је и више него жалосно и поражавајуће сазнање да један етаблирани дипломата европског формата, што Лајчак свакако јесте, пристаје да свој углед багателише релацијама са Ђукановићевим режимом, остаје нада да ће у наредном периоду постати свестан да се владавина Ђукановића и његове камариле неумитно приближава крају, те да ће одлучити да стави тачку на везе са њим.

--

Leave a Reply