У центру Кабула дошло је до снажне експлозије у којој су погинуле најмање две особе, а наоружани нападачи упали су у зграду странке Зелени тренд на чијем челу је кандидат за потпредседника Авганистана Амрула Салех.

Како наводи Ројтерс, у експлозији је повређено 25 особа, а више од 40 је евакуисано са лица места. Након експлозије, непознати нападачи упали су у зграду странке, а Салех је повређен гелерима, пре него што је евакуисан. Авганистанска војска убила је једног од нападача.

Напад се догодио уочи наставка мировних преговора између САД и Талбана. Салех и још десетак авганистанских политичара започели су јуче кампању за председничке изборе заказане за септембар. За сада нико није преузео одговорност за напад, али Ројтерс подсећа да су Талибани и терористичка група, тзв. Исламска држава раније спроводили овакве нападе на територији Кабула.

Талибани се противе изборима и у прошлости су упозоравали грађане да не учествују у изборима које спонзоришу, како кажу, западне силе. Прошле недеље у Кабулу су се догодиле три експлозије у којима је погинуло 11 људи, а рањено је 40. За тај напад одговорност су преузели Талибани и Исламска држава.

Оставите Коментар