Црногорска економија прошле године изгубила 15,3 одсто и за опоравак ће бити потребно најмање 5 година

Kорона криза практично је опустошила црногорску економију. Јавни дуг ове суседне земље премашио је укупну вредност БДП-а, без посла је сваки четврти Црногорац, а пад привреде је међу највећима на свету. Kада се томе дода и такозвани “кинески дуг” за кредит који је Црна Гора још 2014. године узела за изградњу деонице аутопута, а чије прве рате стижу на наплату средином године, перспектива не изгледа нимало ружичасто.

Иако је и у овој земљи било мера помоћи грађанима и привреди, главни разлог за лоше стање је то што се њена привреда највећим делом ослања на туризам, сектор који је међу најпогођенијима пандемијом. Месецима уназад нижу се лоше бројке и коначан најновији биланс је – јавни дуг износи 103 одсто БДП-а, без посла је нешто мање од 24 одсто грађана, а економски стручњаци упозоравају на “експлозију сиромаштва”.

Такође, само у последњем кварталу 2020. године бруто домаћи производ Црне Горе смањен је за 7,5 одсто, према подацима Монстата. Једна консултантска кућа је, на основу кварталних извештаја, израчунала да је црногорска економија прошле године изгубила 15,3 одсто и да ће јој за опоравак бити потребно најмање 5 година.

Leave a Reply