Екстремна десница је после скоро четири деценије ушла у парламент, са освојена 24 посланичка места, што је онолико колико су анкете и предвиђале. Политички су се уздигли у децембру прошле године, кад је странка ВОX коју води Сантијаго Абаскал постала део коалиције у Андалузији након регионалних избора.

Међутим, себе не сматрају крајњом десницом већ само десницом, противници су независности Каталоније и великог прилива миграната.

ВОКС ступа на политичку сцену и испуњава жеље за политичком променом која нуди нешто ново, рекао је за CNN Хосе Игњацио Торебланка из Европског већа за међународне односе у Мадриду. Објаснио је како је њихова појава везана уз кризу представничког састава који погађа целу Европу.

– Избори постају све емотивнији, игра се на осећања – рекао је Торебланка.

Он је указао на сличне трендове у Италији, Француској и Великој Британији и да специфичности сваке од земаља одређују појављују ли се ови нови радикални политички пројекти с левице, деснице или независно од ових традиционалних подела.

Како се наводи, у случају Шпаније те специфичне околности односе се првенствено на захтеве за независност Каталоније, која је довела до окупљања око десничарских идеја о национализму, али и на тврде ставове о илегалној миграцији.

Социјално конзервативни, а економски либерални

Торебланка је додао и да је ВОКС „социјално конзервативна странка, али врло либерална у економском смислу“, за разлику од нпр. француског Националног фронта.

За разлику од мађарског Фидеса и пољског Закона и правде, ВОX има изразито демократски карактер, сматра Петер Церети, аналитичар из „Economist Intelligence Unit“, преноси index. hr.

Глас против Вокса

– Они нису екстремно десни у смислу да им је блиска фашистичка идеологија као код радикалних популистичких десних странака на Истоку – рекао је Церети и навео да је реч о националистичкој странци која гаји културни конзервативизам.

Како се наводи, идеја о крајњим десничарима у шпанском парламенту, а можда и у самој влади, мучила је многе грађане који су вероватно зато и изашли на изборе и заокружили социјалисте на гласачким листићима, јер је то, у суштини, био глас против Вокса.

Оставите Коментар