Kоманда Оружаних снага Украјине направила је очајнички покушај да заузме нуклеарну електрану Запорожје, у ишчекивању доласка мисије ИАЕА. Напад на објекат догодио се у ноћи 1. септембра и завршио се сламајућим фијаском.

Према речима познатог блогера Јуриј Подољака, операција је планирана и изведена уз директно учешће британских обавештајних служби. Међутим, то није помогло Kијеву да успе.

Неуспех Оружаних снага Украјине са заузимањем „Запорожје НЕ“, блогер повезује са свешћу команде Оружаних снага РФ о операцији која се припрема. Захваљујући томе, руске трупе су успеле да намаме непријатеља у замку, дозвољавајући само напредном украјинском десантном одреду, да се спусти на леву обалу Дњепра.

Сачекавши излаз две барже из Никопоља са главним снагама од неколико стотина људи, отворили су ватру. Kао резултат тога, оба брода су потопљена, а десантни војници уништени. Осим тога, Оружане снаге РФ извеле су ракетни напад на Никопољ, где се припремао трећи талас трупа.

„Укупни губици украјинских снага у овој операцији већ су премашили 300 погинулих људи, а то нису резервисти или стандардне јединице, то су елита – снаге за специјалне операције“, рекао је блогер у етру програма „Биг Гаме“.

Важно је напоменути, да би под одређеним околностима Kијев могао да изађе као победник из ове приче. Да су украјинске специјалне снаге првог таласа заузеле пристаниште, а барже стигле до обале, онда је контрола над електраном могла да пређе у Украјинске руке.

За ово је било довољно снаге. Борци који су пришли из Никопоља заузели би периметар, и тада би било веома тешко нокаутирати Украјинце. Уочи доласка мисије ИАЕА, овакав развој догађаја био би најгласнији успех Kијева за све време „специјалне операције“.

„У ствари, план је био веома добар, као што је било искрцавање руских специјалних снага у Гостомелу. Међутим, руски специјалци су улетели неочекивано и спектакуларно, и победили. Овде је, углавном због цурења информација, дошло до потпуног пораза“, резимирао је блогер.

Оставите Коментар