Нова мађарска иницијатива: жене са четворо (или више) деце се доживотно ослобађају плаћања пореза, критике стижу са Острва. У расистичком тексту британског гардијана испуњеном мржњом према Европљанима и теоријама завере да је мајчинство наводно напад на права жена. Мајке са четворо деце упоређене су са државним проституткама и назване су сексуалним робињама.

Би-Би-Си је објавио је влада Виктора Орбана предузела „драконске мере“ да би поправила демографију у земљи. Прво је почела да младим паровима одобрава бескаматне кредите од десет милиона форинти, са обећањем да ће им бити отписани ако буду имали троје деце. Мађарска је почела и да под повољним условима гради куће за породице које планирају више деце.

А управо је иступила са новом иницијативом: објавила је да жене са четворо (или више) деце доживотно ослобађа плаћања пореза. Ако сте помислили да су западни медији подржали у овоме невелику Мађарску и њен амбициозни народ – преварили сте се.

Британски дневни лист Гардијан ауторском коментару под насловом „Националистички погром са жељом да се контролишу женска тела“. Њихов злочин означен је овако:

„Антиженска политика маскира се као помоћ женама <…> Идеја да се помоћ сиромасима услови њиховим послушним размножавањем – граничи са антиутопијом“.

У истом коментару се удара и по Пољској која женама месечно – за сваког следеће дете – плаћа по 500 злота. А и по Бразилу који се такође суочава са демографском кризом. У све је уграђена помодна лудост радикалног феминизма којем ништа није по вољи. Ако жена нема заштиту – то је злочин против ње, а добије заштиту – то је понижавајући патронат.

Ако се женом усхићују – то је претварање жене у сексуални објекат, ако је игноришу – то је њено обезвређивање. Ако јој нешто доплаћују за дете – то је експлоатација и сексуално ропство, ако не доплаћују – то је прљава родна конкуренција и слично.

Постоји у свему још један сегмент. Мађарски премијер Орбан, који за то има подршку већине сународника, одбацује свеевропску шему за борбу са смањивањем становништва. То јест: мигранте.

Када у напредним земљама старих постаје превише, а радних руку премало – радници се напросто увозе из других земаља. А Мађарска одбија да своје становништво надомешта и замењује туђим – мигрантима – и тиме даје „лош пример“ другим земљама.

Орбан се упустио у експеримент који је важан и за будућност човечанства у целини. Јер, постаће јасно: да ли грађани „цивилизација европског градског типа“ уопште желе да се размножавају макар до нивоа да свака жена има макар по једно дете.

У таквим друштвима се срећом не сматра подићи двоје или више деце већ – живети комфорно и, можда, остварити властите амбиције. Мађарска ће дати одговор на питање да ли је у савременим условима могуће подстаћи рађање деце или се савремени градски тип људи неће размножавати, ма какве мамце му понудили?

Мађарски експеримент није важан само за Мађарску и треба му посветити пуну пажњу.