Једна од најзначајних епархија ће предстојећег викенда прославити хиљадугодишњи јубилеј од првог писаног спомена Призренске епархије у првој хрисовуљи византијског цара Василија ИИ.

У суботу, 15. децембра са почетком у 16 часова биће служено вечерње богослужење у цркви Богородице Љевишке у Призрену, а од 17 часова у свечаној сали Призренске Богословије умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије одржаће предавање са темом „Хиљаду година Призренске Епархије“.

У недељу, 16. децембра од девет часова у Саборном Храму Светог Великомученика и Победоносца Георгија биће служена Света архијерејска литургија коју ће заједно са другим Архијерејима Српске православне цркве служити епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.

Записани податак: Налазила се под јурисдикцијом Охридске архиепископије

Призренска епархија се у периоду од 1019. до 1219. налазила под јурисдикцијом Охридске архиепископије. Цар Василије ИИ је одмах по освојењу Охрида издао три повеље охридском архиепископу Јовану, ојима је био утврђен обим Охридске архиепископије. Према првој повељи, која је издата 1019. године, у састав Охридске архиепископије ушла је и Призренска епархија. То је уједно и први записани податак, где се помиње Призренска епархија, која ће у будућности одиграти веома важну улогу у историји СПЦ и српског народа.