У свом обраћању партијским чиновницима, он је нагласио да ће “џамија Аја Софија бити отворена за јавност, као што су то Плава џамија и Сулејманија”

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је султан Мехмед Освајач (освајач Цариграда 1453. године) био лидер и владар православних хришћана, наводи лист “Скаи.гр”.

У свом обраћању партијским чиновницима, он је нагласио да ће “џамија Аја Софија бити отворена за јавност, као што су то Плава џамија и Сулејманија”.

– Султан Мехмед Освајач био лидер православних, он им је био владар… И ми имамо римску православну цркву. Аја Софија је била џамија, затим претворена у музеј и сад је поново постала џамија – навео је Ердоган.

Подсетимо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године, да се ова светиња претвори у музеј. Прва молитва биће одржана у петак, 24. јула. Аја Софија је споменик светске културне баштине и многе земље света су апеловале на Турску да не учини оно што је наумила, јер ће тиме довести до раскола између хришћанског света и Турске.

Аја Софија (Света Софија) је изграђена у шестом веку за време цара Јустинијана. Представљала је симбол православља, али и моћи Византије све до пада Цариграда 29. маја 1453. године, када је турски султан Мехмед Други Освајач ушавши у град обавио молитву у овој богомољи. Тиме је симболично постала џамија, а Цариград престоница Османске империје.

Оставите Коментар