ПРЕДСЕДНИК Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган упозорио је на растућу исламофобију на Западу и поручио да вређање других људи и њихових веровања немају везе са слободама, јавља Анадолу Агенција.

Ердоган се преко видео-линка обратио учесницима 23. годишњег конгреса Муслиманске америчке заједнице (МАС) и захвалио организаторима који су успели наћи начина да се окупе на виртуелној платформи када већ услови пандемије КОВИД-19 не дозвољавају традиционална окупљања.

– Свесни смо да између срца не могу бити границе. Удаљеност је наважна за оне чија срца су уједињена – казао је Ердоган.

Ердоган је упозорио на проблем растуће исламофобије на Западу и навео “пример Француске у којој се под плаштом слободе говора вређа Посланик Мухаммед”.

Вређање нечијих светиња је далеко од слободе. Мишљење је једно, а вређање нешто друго – казао је Ердоган.

Истичући како је идеолошки фанатизам узео маха, Ердоган је казао да они који игноришу нападе на џамије и охрабрују вређање муслиманског пророка Мухамеда, уствари прикривају властити фашизам.

Турски председник Ердоган је даље казао да је исламофобија болест која се шири брже од коронавируса.

– Културални расизам, дискриминација и нетолеранција су досегли размере да више не могу сакрити и у земљама које су годинама важиле за колевке демокрације – казао је Ердоган.

Ердоган тврди да су исламофобија и ксенофобија постали тренд који руководи државним политикама и отежава свакодневни живот људи.

Додао је да је маргинализација муслимана на бази њихових веровања, језика, имена и начина облачења постала уобичајена пракса у многим земљама.

Турски председник Ердоган и овом приликом је казао да се Турска одлучно супротставља свим облицима сукоба на етничким или верским основама и да је увек спремна одговорити на нападе на њене свете вредности.

– Настојимо водити умерену, поштену и самоуверену политику која је пример цијелом човечанству, а посебно у контексту религијских слобода. Не мешамо се у туђа вјеровања или начин живота и гарантујемо слободу практиковања вере свим нашим грађанима – казао је Ердоган.

Оставите Коментар