Турска не признаје руско припајање Крима и наставиће да јача своје односе са Украјином, изјавио је данас турски председник Реџеп Тајип Ердоган после састанка са украјинским колегом Петром Порошенком.

Како преноси Анадолија, Ердоган се данас састао са Порошенком у палати Мабејн у Истанбулу, а након билатералног састанка, одржан је и седми састанак Савета за стратешку сарадњу на високом нивоу Турске и Украјине.

 

Након тога, Ердоган и Порошенко су говорили на заједничкој конференцији за новинаре.

„Наставићемо да јачамо односе са Украјином. Поново смо нагласили да не признајемо и нећемо признати незакониту анексију Крима“, рекао је Ердоган након састанка.

Он је истакао да је током састанка било говора и о сукобима на истоку Украјине, а у вези са тим је поновио став Турске.

„Наша жеља је да се сукоби на истоку Украјине што пре реше мирним и дипломатским методама“, нагласио је Ердоган.

Турски председник је навео да је током састанка било речи и о регионалним темама, и нагласио да је Турска снажно потврдила свој став када је реч о заштити суверенитета, територијалног интегритета и политичког јединства Украјине, наводи турска агенција.

Једна од тема о којима се разговарало током данашњих сусрета је и борба против терористичке организације ФЕТО, а Ердоган је казао да је Украјина, као пријатељска земља, пружила подршку Турској.

„Верујем да ће се у будућем периоду наша сарадња наставити у контексту потпуног окончања деловања ФЕТО-а у Украјини“, рекао је Ердоган.

На питање новинара у вези са последњим телефонским разговором са америчким председником Доналдом Трампом, Ердоган је одговорио да је током разговора било речи о ситуацији на северу Сирије.

„Наш циљ је да припадници терористичке организације ПYД/YПГ што пре напусте град Манбиџ“, подвукао је.

Украјински председник Порошенко је казао да је Седми састанак Савета за стратешку сарадњу на високом нивоу Турске и Украјине био веома учинковит и додао да је током састанка било речи и о скором потписивању споразума о слободној трговини између две земље, наводи агенција.