ПРЕДСЕДНИK Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да се нада наставку офанзиве азербејџанске војске и „ослобађању свих окупираних земаља у Kарабаху“.

  • Азербејџан је већ ослободио велику територију. Надам се да ће наставити своју борбу док не ослободи све своје земље у Kарабаху – рекао је Ердоган.

Ситуација у Нагорно-Kарабаху ескалирала је крајем септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Сукоб у Нагорно-Kарабаху започео је у фебруару 1988. године, када је ова аутономна област објавила отцепљење од Азербејџанске ССР. После оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Kарабахом и седам суседних региона.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС-а, на чијем су челу три копредседавајућа – Русија, САД и Француска. Азербејџан инсистира на очувању свог територијалног интегритета, а Јерменија штити интересе непризнате републике, с обзиром да Нагорно-Kарабах није страна у преговорима.

Оставите Коментар