Уверени смо да БиХ можемо поправити кроз ограничене промене правног оквира БиХ и вратити је на европски пут, изјавио је специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар у одбору америчког Сената.

Ескобар је поручио да је „визија САД за западни Балкан да је то регион у Европи, близак НАТО-у и проткан регионалним интеграцијама“.

– Ми сматрамо да свака држава овог региона треба бити у Европској унији и НАТО-у. Они који још нису за то, требају гајити ближе односе с том алијансом. Србија је драматично појачала своје везе с НАТО-ом – истакао је Ескобар.

Он је навео и да САД подржавају и пројекат Отворени Балкан.

Истакао је и да САД „врло агресивно“ заступају ове позиције.

Осврћући се на стање ситуације у БиХ он је, одговарајући на сенаторско питање шта још и више САД могу урадити, Ескобар је истакао да српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је „јако тежак актер“, није једини проблем.

– Темељни проблем у БиХ није етнонационализам, већ корупција. Она спречава БиХ да напредује, она је трећа по корупцији у Европи, има највећу стопу одлива становништва и све је то битно успорава на путу интеграција. Ми се боримо да односи буду бољи, да стање буде боље, да односи између Бошњака и Хрвата буду бољи, да се Срби врате у институције. Док се то не деси, ми радимо са опозицијом и радимо на томе да Додика онемогућимо у прављењу још веће штете – рекао је Ескобар.

Ескобар се пожалио да процес интегрисања БиХ у ЕУ иде споро. С једне стране је то замор ЕУ од проширења, а с друге неспремност актера у БиХ да проводе неопходне реформе.

Ескобар је и става да су неопходне постепене промене Устава БиХ, да се Изборни закон треба променити и САД ће на томе наставити да раде.

Упитан „шта је пошло по злу“, те „зашто нисмо отишли даље од Дејтона“, Ескобар је истакао да је кључни проблем – корупција.

– Она је заробила БиХ и има ужасне последице. Не само када је у питању привлачење страних инвестиција, већ и одласка људи. Међутим, уверени смо да БиХ можемо поправити кроз ограничене промене правног оквира БиХ и вратити је на европски пут – рекао је он.

Истакао је и да је владавина права све слабија у БиХ и да је обавеза домаћих актера у БиХ, али и међународне заједнице да се то промени.

– Ми имамо план за БиХ и остварићемо га – истакао је Ескобар.

Оставите Коментар