Хрватска академија наука и уметности (HAZU) предложила је влади да као један од услова за приступање Србије Европској унији затражи да званични Београд, како наводе, „јавно и недвосмислено призна хрватски језик као посебан и независан стандардни језик и један од службених језика ЕУ“, пренела је Хина.

Изјаву о томе је донео Одбор за норму хрватскога стандардног језика HAZU, а прихватила ју је Управа Академије и сада је она службени став HAZU, који је осим медијима достављен и премијеру Андреју Пленковићу.

Одбор је, наводи се у саопштењу HAZU, изјаву донео „узимајући у обзир чињеницу да културна и јавна тела Србије, као и институције које се финансирају из њеног прорацуна, учестало већ годинама поричу постојање хрватскога језика и његове историје и присвајају хрватску књижевну баштину, а особито хрватску књижевност Дубровника, образлажући то тезом да су дубровачки писци наводно писали на српском језику“.

Одлука је, кажу донета и због чињенице да се у образовном програму у школама Србије хрватски језик наводно „лажно приказује као српски језик који се само назива хрватским именом“.

Оставите Коментар