БРИСЕЛ припрема нову акцију на Западном Балкану – „лов“ на различите, по њиховом виђењу, екстремне и навијачке групе, националистичке и радикалне покрете који би могли да изазову потенцијалне претње терористичким нападима.

Радна група Савета ЕУ за борбу против тероризма планира и предлог забрана које би могле да буду наметнуте одређеним организацијама и људима из земаља нашег региона. У овај кош, напомињући да је исламски екстремизам и даље „највећи изазов“, стављене су и групе које су проруске и антиевропске. У документу Радне групе, који је требало да буде разматран јуче, наводи се да је „десничарски екстремизам присутан на различите начине у свим земљама Западног Балкана, али и да је тешко разликовати покрете крајње деснице и левице“.

– Ту су навијачке групе и радикалне присталица пансловенских, националистичких и радикалних покрета. Многи покрети крајње деснице на Западном Балкану имају јаку аверзију према НАТО и ЕУ. Са друге стране, они имају јаке симпатије према Руској Федерацији. Један од разлога за појачано неповерење према Западу су јаке везе које је Русија остварила са православном популацијом у региону. Русија се представља као заштитник одређених нација и православних група на Западном Балкану. Неке присталице крајње деснице и крајње левице у региону су највероватније на руској страни када је реч о рату у Украјини.

Неки локални следбеници крајње деснице отишли су да се боре у текућем сукобу у Украјини, највероватније на руској страни – наводи се у тексту. Ова анализа Брисела констатује да неке од националних стратегија и акционих планова показују да се на Западном Балкану посвећује значајна пажња борби против „других облика екстремизма и тероризма, али не и када је реч о крајње десном екстремизму“. Такође, закључује се да би, иако је претња од терористичких напада великих размера инспирисаних екстремистичким идеологијама прилично мала, „акти насиља мањег обима могли да делују као жариште регионалне дестабилизације“. Мале су шансе, наводи се, да дође до етнички мотивисаних напада.

ЗАБРАЊЕНА УПОТРЕБА ТЕЛЕФОНА

РАДНА група Савета ЕУ за борбу против тероризма одговорна је за размену информација и процену терористичких претњи, супротстављање радикализацији и регрутацији потенцијалних терориста. Блиско сарађују са Еурополом. Када заседају, углавном не саопштавају своје закључке, а учесницима су забрањени телефони.

Од држава чланица ЕУ тражи се да кажу ако су приметиле промене у области десничарског екстремизма на Балкану, услед пандемије ковида 19 када се доста радило на интернет пропаганди, економскверизе, напетости међу појединим државама или рата у Украјини. Високи официр у пензији и познавалац рада обавештајних служби Љубан Каран истакао је за „Новости“ да „ако се ико обрачунава са терористима онда су то Руси“.

– Обрачунали су се са исламском државом и многим исламских групама, били су и мета терористичких напада и зато везати Русију за некакав тероризам нема смисла. У питању је подвала колективног запада да се у исти кош са правим терористима ставе и они који не прихватају у потпуности њихове ставове. Ко не прихвата санације према Русији и ко другачије гледа на сукоб према Украјини је терориста – објашњава Каран. Он додаје да се чак иде и на то да они који се залажу за мир и не желе да изаберу страну у рускоукрајинском сукобу, буду проглашени као неке терористичке групе.

– Зато треба тражити поруке у оваквом документу Савета ЕУ који у исти кош ставља екстремне исламисте и оне организације које подржавају Русију, што апсолутно нема никакве везе једно са другим – рекао је Каран и додао да нема никакве дилеме око тога да екстремизам треба да се сузбије, али да се мора јасно направити граница ко су терористи и имају везе са њима, а ко не.

КОМБАТ 18

КАО примери активних екстремно десничарских организација у документу Радне групе за тероризам, наводе се међународне групе „Крв и част“ и „Комбат 18“. У документу се миграције помињу као један од кључних фактора за подизање десничарских побуда у региону. „Крв и част“ је неонацистичка мрежа за промоцију музике и десничарска екстремистичка политичка група основана у Великој Британији. И „Комбат 18“ је основана у Британији, а неки њени припадници су одговорни за убијање људи који нису беле расе.

Оставите Коментар