Веће ЕУ потврдило је аустријској новинској агенцији АПА да постоји документ везан за наводни словеначки нон пејпер о промени граница на Западном Балкану.

Међутим, није објављен јавно јер би могао да угрози међународне односе, пише Kликс.

АПА је затражила од Већа ЕУ да открије „документе свих врста и на било којем језику који би се односили на наводне словеначке нон пејпере или словеначке иницијативе за промену границе на Западном Балкану и повезане расправе“.

Из ПР службе Већа ЕУ речено је како је Генерални секретаријат Већа „идентификовао само један документ“ који испуњава споменуте критеријуме. Ову је поруку Веће ЕУ објавило на својој веб-страници у четвртак увече, пише словеначки 24ур.

Међутим, након испитивања случаја, одлучили су да не одобре приступ документу јер је случај очито један од изузетака од директиве, према којој институције могу одбити приступ документима чије би откривање „угрозило јавни интерес“.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Наводни словеначки нон пејпер подигао је пуно прашине средином априла, како на Балкану, тако и у Словенији. Овај неслужбени документ, који је објавио портал Нецензурирано, предлаже промену граница на Западном Балкану.

„Довршетак распада Југославије, између осталог, укључује идеје о распаду БиХ и уједињењу Kосова и Албаније“, наводи се.

У региону су такве идеје одбачене као опасне јер би могле довести до нових ратова.

Према медијским извештајима, у припремама за словенско предсједавање Већем ЕУ, словеначки премијер Јанез Јанша такође је помогао да се прошири идеја из нон пејпера, што је негирао. Албански премијер Еди Рама потврдио је да је видео такав документ и разговарао о њему са Јаншом.

Оставите Коментар