У Италији, Чешкој и Словачкој влада велико незадовољство држањем Европске уније током пандемије короне. У овим земљама се отворено говори о крају постојања ЕУ. У програму који се сваке вечери од 21 емитује на Јутјуб каналу Хелм Каст о правој ситуацији у тим земљама говоре Марија, српкиња која ради у Италији и Рене, угоститељ из Прага.

У Италији свака регија има своју политику, фабрике са више стотина радника у згуснутим халама и даље раде, на тржишту нема маски ни рукавица, тако да се пандемија и шири Aпенинским полуострвом. Саговорница Хелм Каста тврди да Италијани и даље више брину о очувању индустријске производње него о животима што је главни разлог велики смртности у тој земљи. Кинески доктори који су стигли у помоћ Италији су шокирани понашањем Италијана. Она у емисији детаљно описује стање у Италији и парадокс који прати кризу у тој земљи.

Саговорник каже да је Италија затечена понашањем ЕУ и да је остављена без маски и комбинезона чак и за медицинске раднике.

У Чешкој и Словачкој ситуација је много лакша него у Италији. У Чешкој је број оболелих прешао 1000 али имају само једну жртву, док у Словачкој оболело је око 200 људи. Рене Полух објашњава како Праг фукнционише под пандемијом, какве мере забране су уведене и какве су казне, како изгледа његов посао након проглашења панедмије.

Он објашњава да је у Чешкој велико незадовољство ЕУ и да политичари у власти отворено говоре о изласку из ЕУ. Он каже да пандемију прати жесток сукоб власти и опозиције због појединих одлука или скривања неких података.

Говорећи о српским радницима који су након затварања граница од стране српских власти остали заробљени у Словачкој, Полух каже да сви странци који су остали без смештаја у тој земљи добијају помоћ, али да не разуме такву одлуку Србије. Он је објаснио да је Словачка послала аутобусе широм Европе да превезе њихове грађане назад у Словачку након избијања пандемије.

Шта се све дешава у Италији, Словачкој и Чешкој сазнајте гледајући у емисији.

Оставите Коментар