Немачке оружане снаге имају проблема са снабдевањем својих трупа новом обућом, открило је Министарство, сваљујући кривицу на рок који је требало да буде испоштован пре две године, али није због неефикасне индустрије.

Одговарајући на парламентарну истрагу, министарство је рекло да се бори са обезбеђивањем основне обуће сваком војнику, односно два пара “тешких борбених чизама” и једног пара “лаких борбених чизама”, а разлог је “ограниченост производних капацитета у индустрији”.

Пројекат је покренут 2016. године и требаоло је да у потпуности буде спроведен до 2020. Међутим, изгледа како ипак неће успети да га испоштују па је стога рок померен на половину 2022. године, саопштила је заступница Мари Агнес Штрак Цимерман, како је пренео Дер Тагесспиегел.

Око 160.000 од 183.000 војника до сада је добило један пар тешких борбених чизама, али још увек недостају друга два пара. Најсрећнијих 31.000 добило је пар лаких борбених чизама.

На питање колико војника има читав комплет, потпаролка министарства рекла је Тагесспиегелу како “само неколико” војника тренутно поседује сва три пара. Међутим, она није навела тачан број.

Намера пројекта, који је подржала немачка министарка одбране Урсула вон дер Лејен, била је замена такозване “све-сезонске ципеле” с “тешким” и “лаганим” чизмама, али нешто је у том процесу очигледно пошло по злу. Велико кашњење изгледа још више збуњујуће с обзиром на то да је Немачка позната по својој индустрији обуће, која се може похвалити мноштвом познатих марки које израђују висококвалитетну, удобну обућу.

Покушај владе да свали кривицу на преоптерећену индустрију није се добро слагао са Штрак Цмермановом, која је најавила неуспех.

“Чини се гротескно што је потребно осам година да се цела војска опреми новом обућом. На крају крајева, ово није питање моде, већ безбедности. Замислите да ватрогасци гасе ватру у папучама” додаје она.

Дебакл обуће сигурно није једина грешка која је засметала војсци, која се последњих година налази у међународним насловима из погрешних разлога, првенствено због свог неисправног хардвера, укључујући борбени авион који је приземљен због “лабавих шрафова” и борбених возила која су била избачена из употребе због “прашине и стеновитих путева.”

У јануару је војни инспектор Еберхард Зорн рекао како ће немачкој војсци највероватније недостајати потребна опрема и оружје чак и до 2031. године.

Оставите Коментар