ШЕФ здруженог штаба америчких оружаних снага генерал Мајк Мајли посетио је прошле недеље тајни аеродром у близини украјинских граница који је постао средиште за испоруку оружја, потврдио је високи званичник Министарства одбране САД.

Боравећи на аеродрому, Мајли се се састао са трупама и особљем и преконтролисао активности везане за пошиљке, рекао је званичник а пренео ЦНН.

Место које је посетио Мајли је постало права кошница последњих дана а бележе се летови од неколико дневно до чак 17 што је максимални капацитет.

Локација овог аеродрома међутим, остаје тајна због заштите испорука оружја у Украјину, укључујући противоклопне ракете. Руска војска није гађала ове пошиљке када уђу у Украјину, рекао је званичник, али постоји одређена забринутост да би Русија могла да почне да циља испоруке како њена операција напредује.

Чак и пре него што је драма у Украјини почела крајем прошлог месеца, небо изнад Европе било је испуњено војним теретним авионима Америке и других земаља, посебно Ц-17, који је кичма америчке флоте за ваздушни транспорт, преноси ЦНН.

Авиони су премештали трупе дуж источног крила НАТО, али и премештали оружје до прелаза где се може испоручити Украјини. Темпо летова се само повећао. Америчка европска команда (ЕУЦОМ) је у средишту масовне операције испоруке, користећи своју мрежу за везу са савезницима и партнерима за координацију „у реалном времену“ за слање у Украјину, рекао је други званичник Министрарства одбране САД.

Откако је почела драма, 14 земаља послало је безбедносну помоћ Украјини, рекао је званичник, од којих су неке ретко слале тако значајну опрему раније.

Према његовим речима, „огромна већина“ пакета америчке безбедносне помоћи вредног 350 милиона долара већ је испоручена Украјини, само недељу дана након што га је званично одобрила Бела кућа.

До сада је у Украјину стигла помоћ вредна од око 240 милиона долара, а остатак би требало да стигне у року од неколико дана, а можда и недеља, рекао је званичник у петак.

Наоружање које је већ испоручено укључује „најпотребнијег дејства, попут антиоклопног“.

Чим су дошли и посед овог наоружања, Украјинци су га користили за успоравање и заустављају руских напада у различитим деловима Украјине.

Оставите Коментар