Рашчињени епископ рашко-призренски у егзилу Артемије (Марко Радосављевић) биће сахрањен сутра у својој задужбини манастиру Нова Никеја у Лелићу код Ваљева.

То је за агенцију РИНА потврђено данас из манастира Светог Николаја Мирликијског на Јелици код Чачка.

На интернет страници ове епархије објављено је да ће „Света заупокојена литургија поводом упокојења блаженопочившег епископа рашко-призренског у егзилу Артемија бити служена у понедељак, 23. новембра 2020. године, у манастиру Нова Никеја у Лелићу, са почетком у 9 часова, а опело ће почети у 12 часова. Тело епископово биће изложено у капели манастира све време до опела.”

У манастиру на Јелици, иначе, данас се моли сестринство Епархије рашко – призренске у егзилу.

Ту је, јуна 2010, било примљено братство манастира Црна Река код Рибарића које је напустило свој дотадашњи храм, после одлуке Српске православне цркве да Артемију буде одузето звање владике Рашко – призренског и да му се одреди ново боравиште у Шишатовцу на Фрушкој гори.

Простор и имање за калуђерски збег из Црне Реке поклонио је Милоје Стевановић, привредник из Чачка, који је на том месту претходно подигао етно насеље.

Ту се, сваке године потом, одржавао Сабор Епархије рашко – призренске у егзилу, уз присуство по неколико хиљада верника.

Синод СПЦ је 2010. владику рашко – призренског Артемија сменио са те дужности, затим је враћен у чин монаха а 2015. изопштен из Српске православне цркве.

Оставите Коментар