Први од шест система за противваздушну одбрану „панцир С1“, које је Србија наручила од Русије, требало би – на основу договора министара Вулина и Шојгуа, да буде испоручен до краја недеље. Српски војници већ су обучени за руковање тим веома ефикасним оружјем.

„Панцир С“ је хибридни топовско-ракетни систем који обједињује ракете земља-ваздух, два топа калибра 30 милиметара, осматрачки и нишански радар, као и оптички блок за надзор и управљање паљбом.

Систем је постављен на камион „УРАЛ“ категорије 10 тона и конфигурације 8×8.

Систем контејнерског облика може се једноставно поставити и на друго подвозје, на пример на оклопни транспортер или мањи брод.

Основна намена „панцира“ је заштита важних тачака као што су аеродроми, командна места, комуникацијска седишта…

„Ово је оружје које гарантује дуготрајан мир. ‘Панцир’ постаје део нашег наоружања, ‘панцир’ постаје део Војске Србије“, рекао је министар одбране Александар Вулин.

Замишљен је за одбрану од авиона, хеликоптера, крстарећих ракета, беспилотних летелица и вођених бомби.

„Панцир“ може деловати и против површинских циљева, као што су тенкови, оклопни транспортери, борбена возила пешадије.

Скоро потпуно отпоран на ометање

Систем је осмишљен у Истраживачко-пројектном заводу у Тули (Тула КПБ), а производи се у Уљановску.

„На овај начин, 250. ракетна бригада значајно унапређује своју оперативну способност“, каже бригадни генерал Тиосав Јанковић.

„Панцир“ је делотворнији од својих само топовских или само ракетних ПВО конкурената.

Произвођач наводи како је због вишеспектралног радарског и оптичког система који ради на дециметарском, центиметарском, милиметарском и инфрацрвеном (топлотном) таласном подручју, „панцир“ готово потпуно отпоран на ометање.

Оставите Коментар