Познати руски ратни репортер Евгеније Подубни објавио је на свом телеграм каналу своје виђење будућих ратова из призме дешавања у Украјини.

Он је од првог дана специјалне војне операције био у пратњи руске војске, прво под Kијевом, а затим под Изјумом. По његовом мишљењу, на првом месту долазе извиђачко-ударне комплексе.

Специјална војна операција у Украјини добро показује да ће у будућим конфликтима улога извиђачко-ударних комплекса муњевито да расте и да ће само слаби игнорисати овај фактор у војном развоју. Најједноставнији извиђачко-ударни комплекс – је комбинација артиљеријске батерије и групе извиђачких дронова. Беспилотна летелица открива мету, батерија добија координате и отвара ватру. Што мање времена прође од тренутка откривања до тренутка погађања, систем ће бити ефикаснији. Међутим, данас у први план долази рад противваздушне одбране и средстава за електронско ратовање. Ако противник формира ешалонски систем ПВО, још ако врши притисак средствима за радиоелектронску борбу, настају проблеми. Ту почиње забава.
Извиђачко-ударни комплекси треба да буду вишеслојни. Осим дронова, за ударна средства треба да раде радарске станице, системи за артиљеријско извиђање, свемир и специјалне снаге са тактичким извиђачким средствима. У теорији, већ сада таква сарадња у многим армијама постоји, наравно и у руској војсци. Међутим, време добијања информација од извиђача до стручњака за артиљеријску ватру – главно је мерило ефикасности, поред прецизности удара.

Средства за комуникацију на бојном пољу треба модернизовати. За то постоји одличан начин који омогућава да се смањи време модернизације. Погледајте шта предлажу цивилни паметњаковићи и то дорадити у складу са војним стандардима. Често, цивилни паметњаковићи предлажу невероватне ствари о којима војска може само да сања.

У оквиру противартиљеријске борбе о којој сви говоре и која у потпуности може да уништи ударна средстава противника, кључни фактори су:

  1. Извиђачка средства, много извиђачких средстава, добрих и различитих,
  2. Kомуникације. Не, по принципу: била је или ће скоро бити, већ мора да буде стабилна и директна између извиђачких средстава и ударних средстава.

Оставите Коментар