Више хиљада Срба из Америке током Првог светског рата борили су се као добровољци за ослобођење Србије. На слици која се појавила на друштвеним мрежама, види се група Срба добровољаца како позира са гуслама, а многи од њих ће непосредно после тога отићи на Солунски фронт.

На слици која се појавила на друштвеним мрежама, види се група Срба са православним свештеником и гусларом у средини.

У потпису фотографије стоји „састанак Срба у Индиани Харбору у Америци на Ђурђев дан 1917. године. Са овог састанка је са народним гусларом г. Петром Перуновићем кренуло из Америке на Солунски фронт око петстотина добровољаца под заставом Комнен барјактара.

Оригинална фотографија иначе је објављена у књизи „Велики рат 1914-1918“ коју је приредила проф. Кринка Видаковић Петров.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

1 KОМЕНТАР

  1. АКО СУ ОВО СРБИ ИЗ ИНДИЈАНЕ, СА ГУСЛАРОМ ПЕРУНОМ, МЕЂУ ЊИМА МОЖЕ ЛАКО БИТИ И МОЈ СТРИЦ, БОГДАН (ЛОЈОВИЋ), КОЈИ ЈЕ ЖИВИО И УМРО У ИНДИЈАНИ У ГРАДУ ГЕРИ. БИО ЈЕ СОЛУНСКИ ДОБРОВОЉАЦ ,ЗАЈЕДНО СА БРАТОМ НИКОЛОМ, ОБОЈИЦА СУ ДОБИЛИ ДОБРОВОЉАЧКЕ ЗЕМЉЕ У СЕЛУ НОВО ОРАХОВО У БАНАТУ, АЛИ СТРИЦ БОГДАН НИЈЕ ХТИО ДА ОСТАНЕ У ЈУГОСЛАВИЈИ, НЕГО СЕ ВРАТИО У АМЕРИКУ, А ЗЕМЉУ ПОКЛОНИО МЛАЂЕМ БРАТУ МИЛОШУ ! ЕТО, ТАКО СМО И МИ ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ ХРЛИЛИ ДА ГИНЕМО ЗА СРБИЈУ, А ВИ СТЕ ЈЕ ДАНАС ПРЕПУСТИЛИ БЈЕЛОСВЈЕТСКОМ ОЛОШУ ! !

Оставите Коментар