Више хиљада Срба из Америке током Првог светског рата борили су се као добровољци за ослобођење Србије. На слици која се појавила на друштвеним мрежама, види се група Срба добровољаца како позира са гуслама, а многи од њих ће непосредно после тога отићи на Солунски фронт.

На слици која се појавила на друштвеним мрежама, види се група Срба са православним свештеником и гусларом у средини.

It is said that photographs are testimonies of the past times. Indeed, if there were no photos, many events of the past…

Gepostet von Meet the Serbs am Sonntag, 7. Juni 2020

У потпису фотографије стоји „састанак Срба у Индиани Харбору у Америци на Ђурђев дан 1917. године. Са овог састанка је са народним гусларом г. Петром Перуновићем кренуло из Америке на Солунски фронт око петстотина добровољаца под заставом Комнен барјактара.

Оригинална фотографија иначе је објављена у књизи „Велики рат 1914-1918“ коју је приредила проф. Кринка Видаковић Петров.

--

2 KОМЕНТАРА

  1. АКО СУ ОВО СРБИ ИЗ ИНДИЈАНЕ, СА ГУСЛАРОМ ПЕРУНОМ, МЕЂУ ЊИМА МОЖЕ ЛАКО БИТИ И МОЈ СТРИЦ, БОГДАН (ЛОЈОВИЋ), КОЈИ ЈЕ ЖИВИО И УМРО У ИНДИЈАНИ У ГРАДУ ГЕРИ. БИО ЈЕ СОЛУНСКИ ДОБРОВОЉАЦ ,ЗАЈЕДНО СА БРАТОМ НИКОЛОМ, ОБОЈИЦА СУ ДОБИЛИ ДОБРОВОЉАЧКЕ ЗЕМЉЕ У СЕЛУ НОВО ОРАХОВО У БАНАТУ, АЛИ СТРИЦ БОГДАН НИЈЕ ХТИО ДА ОСТАНЕ У ЈУГОСЛАВИЈИ, НЕГО СЕ ВРАТИО У АМЕРИКУ, А ЗЕМЉУ ПОКЛОНИО МЛАЂЕМ БРАТУ МИЛОШУ ! ЕТО, ТАКО СМО И МИ ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ ХРЛИЛИ ДА ГИНЕМО ЗА СРБИЈУ, А ВИ СТЕ ЈЕ ДАНАС ПРЕПУСТИЛИ БЈЕЛОСВЈЕТСКОМ ОЛОШУ ! !

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here