ОНИ који се играју ватром, од ње ће и изгорети. Ова древна мудрост коју је „у слушалицу“ свом америчком колеги Џозефу Бајдену изговорио кинески лидер Си Ђинпинг дошла је по свему судећи и до ушне шкољке Ненси Пелоси.

Председница Представничког дома Конгреса САД још се кани да посети Тајван, упркос недвосмисленој поруци из Пекинга да би њен долазак био мешање у унутрашње ствари Кине и да побуњено острво нема права да успоставља спољно политичке односе.

Одлазак Пелосијеве на азијску турнеју током које је планирала да посети још и Јапан, Јужну Кореју, Сингапур и Малезију, још је огрнут плаштом тајне, али то није спречило Кинезе да у суботу изведу „превентивну војну вежбу“ наспрам тајванске обале. Кинеска државна агенција Синхуа јавила је да је гађање изведено у близини острва Пингтан код провинције Фуђијан од 8 до 21 сат. Управа за поморску безбедност упозорила је бродове да избегавају то подручје.

Такве вежбе обично укључују артиљерију, али је остало нејасно да ли су биле ангажоване и ракете, борбени авиони или друго оружје. И док власт у Тајпеју ишчекује гошћу, чији долазак види као шансу за међународну етикецију своје „независности“ и то са престижне вашингтонске адресе.

Но, изгледа да су се можда радовали пре времена. Амерички медији, ипак, са резервом узимају могућност да се Пелосијева појави на „острву чипова“. Уколико заиста не дође, то ће без сумње бити велика дипломатска победа Си Ђинпинга и очигледна потврда да је Змај са Истока осим економске постао и велика политичка сила која има снаге да се одупре ароганцији Великог Брата из Вашингтона. И то само уз помоћ древне изреке са почетка приче коју обавија само превентивни мирис барута. Нешто се у свету, ипак, променило…

Оставите Коментар