Избор Талата Џаферија, посланика албанске Демократске уније за председника Собрања, био је непосредни повод за ноћашње немире у македонском парламенту, иако он није непознат овдашњој јавности

AP Photo
AP Photo

Џафери је бивши командант албанских побуњеника, који је 2012. именован за министра одбране Македоније. И тада је његов избор изазвао велику контроверзу у тој земљи.

„ОНА (Ослободилачка национална армија) је сада на челу војске“, написала је на својој Фејсбук страници Џаферијева странка, (ДУИ), иначе, вишегодишњи мањински партнер у влади Николе Груевског.

Његово именовање изазвало је тада оштру реакцију македонских ветерана из сукоба 2001. године вођеног између албанских побуњеника и државних снага безбедности, који су запретили протестима због новог министра који се некада борио против њих као командант 116. бригаде ОНА-е.

– Због јединица на челу са Џаферијем и њених метака, немам пола својих унутрашњих органа – рекао је тада за БИРН пензионисани генерал Стојанче Ангелов, показујући своје ожиљке који га још подсећају на бројне операције којима је подвргнут 2001. године.

Џафери је тада изјавио да је његов циљ да оружане снаге претвори у „симбол суживота, толеранције и поштовања различитости“.

Рођен је 1962. године код Гостивара.

Македонију је напустио као тинејџер и уписао се у војну школу у Београду, главном граду тадашње Југославије, где је касније приступио Југословенској народној армији (ЈНА) и напредовао све док се раних деведесетих није распала заједничка држава.

Након што је 1991. године Скопље прогласило независност, он је постао високи официр новоосноване македонске војске.

Талат Џафери (у средини) – Танјуг

Био је распоређен у Тетово, град у којем су се 2001. године водиле бројне битке током кратког али насилног оружаног сукоба.

Када је 2001. избио сукоб, Џафери је дезертирао из војске и придружио се албанским побуњеницима који су се борили против македонских снага безбедности.

Његова 116. бригада ОНА-е вршила је војне операције у Гостивару, али се мало шта друго зна о његовим активностима у том периоду.

У Џаферијевој званичној биографији на интернет страници Министарства одбране не помиње се шта је радио током 2001. године.

Сукоб је окончан исте године потписивањем Охридског мировног споразума, који гарантује већа права Албанцима.

Као резултат тога, држава је амнестирала Џаферија и његове саборце.

За грађане албанске националности, именовање бившег команданта представља велику победу војног крила бивше ОНА-е, која је сада део ДУИ.

Ветерани ОНА-е до сада су се у странци налазили у запећку и ретко су именовани на више функције.

AP Photo

Убрзо након завршетка сукоба, Џафери је приступио ДУИ, која је постала најпопуларнија политичка странка међу Албанцима у Македонији и редовно се налазила у свим саставима владе.

Од 2004. до 2006. године, Џафери је био заменик министра одбране.

Неке његове бивше колеге изјавиле су да је он правичан човек који не дели људе по националности.

– Радила сам у кабинету тадашњег заменика министра. Када је Џафери дошао, довео је са собом своју албанску помоћницу… Међутим, није био задовољан њеним радом и одлучио је да ме задржи као своју сарадницу. Рекао ми је да му је потребан неко ко познаје посао, а да националност није важна – казала је својевремено једна Македонка која је тражила да остане анонимна.

Џафери је 2008. године постао посланик у Собрању, што је позиција коју је задржао све до данас.

У својој биографији на интернет страници Министарства одбране, Џафери је навео да говори албански, македонски, српски и енглески.

Извор: informer.rs