Поморац Младен Радуловић (45), који је ухапшен у Хамбургу јер је сакрио кокаин у црногорском броду „Будва“, рођени је брат Драгана Радуловића, функционера Социјалдемократа Црне Горе, који су у коалицији са Ђукановићевом ДПС
Поморац из Бара Младен Радуловић (45), који је у суботу ухапшен у Немачкој јер је сакрио 500 килограма кокаина у броду „Будва“, рођени је брат Драгана Радуловића, блиског сарадника Мила Ђукановића! Драган је, наиме, функционер Социјалдемократа Црне Горе, који су у коалицији са Ђукановићевом Демократском партијом социјалиста (ДПС)!

Брату две функције
Проналажење велике количине кокаина, вредног 50 милиона евра, на броду „Будва“ у Хамбургу изазвао је прави политички потрес у Црној Гори. Поготово зато што је брод „Будва“ у државном власништву, а ухапшени поморац Младен Радуловић је, барем по породичним везама, близак са црногорским председником Ђукановићем.

50
милиона евра је вредност заплењеног кокаина

Младенов брат Драган, осим што је Милов коалициони партнер, обавља две важне функције у Црној Гори – саветник је директора у предузећу „Аеродроми Црне Горе“, а истовремено је и начелник Kомуналне полиције у Бару. Поред тога, председник Драганове странке је његов близак пријатељ Иван Брајовић, председник Скупштине Црне Горе.

У време када је био министар саобраћаја и поморства 2014. године, управо Брајовић је кумовао броду „Будва“. Овај брод је изграђен 2014. у Kини, а у власништву је „Барске пловидбе“.

„Будва“ је, према писању црногорских медија, у последња два месеца била под тајним надзором америчке ДЕА и безбедносних служби неколико земаља Западне Европе због сумње да се на њој превозе велике количине кокаина из Јужне Америке.

За сада је познато да је кокаин укрцан у „Будву“ пре скоро два месеца у бразилској луци Сантос, заједно са шећером, који је црногорски брод затим превезао у луку Kазабланка у Мароку. Шећер је тамо искрцан, а брод са кокаином је наставио пут до Хамбурга. Међутим, чим је упловио у ту луку, немачки полицајци су упали у „Будву“, пронашли велики товар дроге и ухапсили 23 члана посаде, међу којима је био и Радуловић. Он је, међутим, признао да је сам сакрио дрогу у брод и тврдио је да остали поморци нису знали за то.

Шверц
Закључак може бити само један – Влада Црне Горе шверцује кокаин. ЕУ подржава Владу. ЕУ подржава шверц кокаина
Небојша Медојевић

По свему судећи, немачки полицајци су му поверовали, јер су јуче задржали само њега, а остале поморце су ослободили. Брод је затим ослобођен и одмах је отпловио ка Нигерији, где га чека следећи товар.

Немачка политичарка Дорис Пак, председница жена Европске народне партије, на Твитеру је „поткачила“ црногорске власти због шверца кокаина на државном броду:

  • Полиција је у луци Хамбург упала у црногорски брод ‘Будва’ и пронашла око пола тоне кокаина. Власник брода је, изгледа, држава Црна Гора. Kад бих била намћор, свашта бих могла помислити.

На ту поруку одмах се надовезао један од лидера црногорске опозиције, Небојша Медојевић из Демократског фронта, који је на Твитеру подсетио и на неке раније заплене дроге на црногорским бродовима:

  • На броду Војске Црне Горе заплењено 60 килограма кокаина. На трговачком броду чији је власник Влада Црне Горе заплењено 500 килограма. У дипломатској пошти заплењено 200 килограма. Госпођо Дорис Пак, закључак може бити само један – Влада Црне Горе шверцује кокаин. ЕУ подржава Владу. ЕУ подржава шверц кокаина.

Брод је изнајмљен
На другој страни, црногорски премијер Душко Марковић изјавио је јуче да је брод „Будва“ изнајмљен једној лондонској компанији и да њиме не управљају црногорске компаније.

  • Нажалост, и у овој ситуацији се дешавају манипулације, поједини опозиционари то стављају на терет држави и карикирају са тим. То би било као да неко од опозиционих политичара изда свој стан, а да се сутрадан у том стану код закупца пронађе дрога. У том случају крив је закупац, а не закуподавац – рекао је Марковић.

Велике међународне заплене дроге од Црногораца
Фебруар 2020 – у Аруби је на броду „Ареса“, на ком је било 11 помораца из Црне Горе, пронађено пет тона кокаина и велика количина амфетамина, укупне вредности око 500 милиона евра.
Јун 2019 – у Филаделфији у САД пронађено 20 тона кокаина на броду „МСЦ Гајан“, ухапшена четворица Црногораца.
Април 2019 – у Тивту, на броду „Јадран“ у власништву црногорске војске пронађено је 50 килограма кокаина.
Октобар 2015 – у Немачкој, у камиону са црногорском дипломатском поштом откривено 200 килограма кокаина. Товар са дрогом је био под дипломатском пломбом и са папирима црногорског министарства спољних послова.

--

Leave a Reply